Pagal tai, kiek penkiolikmečių šešiolikmečių rūko, vartoja alkoholį, narkotikus ir psichotropines medžiagas, Lietuva tarp kitų Europos šalių atsiduria maždaug ties viduriu. Tai parodė tarptautinis, kas ketverius metus atliekamas, alkoholio ir kitų narkotikų vartojimo Europos mokyklose tyrimas (ESPAD), kuris šiandien buvo pristatytas Švietimo ir mokslo ministerijoje.

Iš pagrindinių tyrimo rodiklių mūsų šalyje ryškiau žemesni už ESPAD vidurkį yra per paskutinį vartojimo atvejį suvartoto alkoholio kiekio rodikliai.

Lietuvoje pernai gegužę buvo apklausti 2 476 mokiniai iš 128 Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklų.

Svarbiausi Lietuvos rodikliai nuo 2007 m., kai buvo atliktas priešpaskutinis tyrimas, beveik nepakito.
Lyginant su ankstesnių metų tyrimais, sumažėjo alkoholio vartojimo dažnumas ir kiekis, ypač mergaičių.
Per ketverius metus nepakito paauglių abstinentų skaičius – jis išlieka 4–5 proc. Sumažėjo vartojusiųjų alkoholį per pastaruosius metus ir per mėnesį iki apklausos. Lietuvos paaugliai pagal paskutinio vartojimo epizodo metu suvartotą alkoholio kiekį yra žemiau už Europos vidurkį. Pernai paskutinio prieš apklausą epizodo metu jie suvartojo 43 mililitrus gryno alkoholio (ESPAD vidurkis – 51 ml), Latvijoje – 50, Estijoje – 60.
Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos paaugliai paskutinio epizodo metu daugiausia vartojo alų, o Estijos mokiniai – stipriuosius gėrimus.

Alkoholio prieinamumas paaugliams Lietuvoje nuo 2007 metų išliko nepakitęs, šis rodiklis artimas ESPAD vidurkiui. Lietuvos mokiniams, jų nuomone, lengviausia įsigyti alaus ir sidro.

Per ketverius pastaruosius metus rūkančių penkiolikos šešiolikos metų amžiaus mokinių skaičius pagal pagrindinius rodiklius padidėjo apie 3 proc. Nuolat rūko 24 proc. 15–16 metų paauglių (2007 m. – 21 proc.). Palyginti su rodikliais, buvusiais prieš 4 metus, toliau mažėja tabako vartojimo skirtumai tarp berniukų ir mergaičių. Mūsų šalyje šiek tiek sumažėjo bandžiusių rūkyti labai jaunų, 9 metų ir jaunesnių mokinių.
Tabako gaminių prieinamumas mokiniams Lietuvoje, jų pačių vertinimu, nuo 2007 metų nepakito ir išlieka aukštesnis už ESPAD vidurkį. Kad jiems būtų lengva ir labai lengva įsigyti cigarečių, nurodė 72 proc. moksleivių (ESPAD vidurkis 65 proc.).
Mokinių vertinimu, šiek tiek sumažėjo narkotikų prieinamumas, bet jie kiek dažniau susiduria su progomis pabandyti kanapių (nors jų ir nevartojo).

Narkotikus Lietuvoje dažniau išbando miestuose gyvenantys berniukai. Pernai bent 1–2 kartus gyvenime vartojusių kokį nors nelegalų narkotiką paauglių buvo šiek tiek daugiau negu vidutiniškai Europos šalyse – 21 proc. ESPAD vidurkis – 18 proc.

Mūsų šalis užima gana aukštą vietą tarp Europos šalių pagal raminamųjų ir migdomųjų vaistų vartojimą, gydytojui nepaskyrus. Tokius vaistus bent kartą pabandė 13 proc. Lietuvos mokinių: 7 proc. berniukų ir 19 proc. mergaičių.

Pagal pagrindinius tyrimo rodiklius Lietuvos rezultatai nuo bendro ESPAD vidurkio labai reikšmingai nesiskiria. Panašūs, kaip ir Lietuvos, yra Latvijos, Estijos, Lichtenšteino, Airijos, Maltos rodikliai.

ESPAD tyrimas atliekamas nuo 1995 m. daugelyje Europos valstybių. Pagrindinis jo tikslas – surinkti palyginamuosius duomenis apie alkoholio, tabako ir narkotikų vartojimą 15–16 m. amžiaus mokinių grupėje. Lietuva šiame tyrime dalyvauja nuo jo pradžios.

Pernai atliktą tyrimą koordinavo Švedijos organizacija CAN (Alkoholio ir narkotikų suvokimo federacija). Tyrimą Lietuvoje organizavo Ugdymo plėtotės centras.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: