Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymo procesus galėtų paspartinti nepriklausomas arbitras, galintis pasiūlyti su projekto rangovu Rusijos kapitalo bendrove “Nukem” kylančių ginčų sprendimus, teigia naujasis IAEdirektorius Darius Janulevičius.

“Daug problemų įgyvendinant IAE uždarymo projektą kyla dėl to, kad nėra pakankamai svorio turinčio nepriklausomo arbitro, kuris galėtų pasiūlyti problemų sprendimo būdų. Daugiausia vyksta užsakovo ir rangovo ginčai. O ginčai nebūtinai yra geriausias problemų sprendimo būdas < ..> Klaidų daro ir užsakovai, ir rangovai, o išorės priežiūros atstovai kai kurias klaidas galėjo pastebėti gerokai anksčiau, nei jos virto pasekmėmis, ir pasiūlyti sprendimo būdų”, – interviu dienraščiui”Verslo žinios” sakė D.Janulevičius.

Jis teigė, kad susipažinti su visais IAEįgyvendinamais projektais gali prireikti kelių mėnesių, tačiau informacija apie svarbiausias problemas turėtų būti aiški per kelias savaites.

“Tarkime, laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos – vadinamojo B1 projekto – tema. Šio projekto finansavimas yra sustabdytas ir neradus būdų, kaip jį išjudinti iš aklavietės, gali būti apskritai nutrauktas. Nesakiau, kad per kelias savaites įmanoma pateikti sprendimus, tačiau suvokti padėtį – galima: susipažinti su dokumentais, sutartimis, inicijuoti projekto ekspertizę, jeigu ji nepradėta iki šiol”, – tvirtino D.Janulevičius.

Pasak jo, IAE uždarymas yra aukščiausiosios darbo kokybės reikalaujantis projektas, todėl visos pusės turėtų būti suinteresuotos sėkmingu jo įgyvendinimu.

“Nemanau, kad bet kuri inžinierių kompanija, taip pat “Nukem”, norėtų, kad jos reputaciją temdytų nesėkmingai įgyvendintų projektų šleifas. Man atrodo, rangovai turėtų padaryti labai daug, kad neprarastų šios sutarties”, – sakė D.Janulevičius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: