© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Premjeras socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius teigia manąs, kad įstatymų projektai dėl privalomos karo tarnybos grąžinimo po diskusijų Seime bus priimti.

“Manau, kad po diskusijų politikai pritars įstatymui”, – antradienį Lietuvos radijui sakė Vyriausybės vadovas.

Jis pabrėžė, kad siūlymas penkeriems metams į kariuomenę grąžinti šauktinius ir Valstybės gynimo taryboje, ir Vyriausybėje priimtas vienbalsiai, be prieštaravimų.

“Suprantu, kad dar žmonėse yra išlikę tam tikrų nuostatų prisimenant sovietinių laikų kariuomenę, kada tikrai jaunuoliai buvo kai kada skriaudžiami, ir sąlygos tarnauti buvo sudėtingos. Lietuvos kariuomenėje tikrai tokių dalykų nėra”, – teigė A.Butkevičius.

Anot jo, šauktinius grąžinti būtina siekiant užtikrinti šalies saugumą ir suformuoti kariuomenės rezervą.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pabrėžia, jog šauktiniai visų pirma bus kviečiami savanoriškumo principu, tačiau sako, jog dar per anksti vertinti, ar pasiekti reikiamam skaičiui pakaks vien savanorių.

“Praėjusiais metais į bazinius karinius mokymus, trijų mėnesių kursus, mes turėjom virš 900. Koks bus žmonių požiūris – matysim. Reikia luktelėti, priimsime čia įstatymus, gal bus dar kokių pakeitimų Seime ir siūlymų, matysime. Kiek užsirašys savanorių, tiek nekviesime privalomąja tvarka”, – antradienį žurnalistams Seime sakė ministras.

Premjeras A.Butkevičius taip pat žurnalistams patvirtino, jog anksčiau jo minėtas skaičius, esą jau yra 3 tūkst. savanorių, buvo netikslus. “Mane taip informavo, kai kurie vakar kalbėjo apie galimą tokį skaičių (3 tūkst. – red.), bet su krašto apsaugos ministru pasikalbėjome vakar, dabar skaičiai yra suderinti”, – Seime žurnalistams antradienį sakė premjeras.

Reaguodama į Rusijos agresiją Ukrainoje Valstybės gynimo taryba pasiūlė penkeriems metams grąžinti šaukimą į kariuomenę. Tam jau pritarė Vyriausybė, bet galutinį sprendimą priims Seimas. Įstatymo pakeitimą siūloma Seime svarstyti skubos tvarka, pateikimas numatytas kitą savaitę.

Valstybės ir kariuomenės vadovai teigia, kad šauktiniai būtini, siekiant užpildyti kariuomenės dalinius ir parengti rezervą. Į privalomąją pradinę karo tarnybą kasmet planuojama šaukti 3-3,5 tūkst. 19-26 metų jaunuolių.

Šauktinių Lietuvos kariuomenėje buvo atsisakyta 2008 metais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: