© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Stebėti, kaip sudaromi šauktinių į privalomąją karo tarnybą sąrašai, pakviesti devyni visuomenininkai, pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Kandidatus, kurie stebės karo prievolininkų sąrašų sudarymą, delegavo septynios Lietuvos visuomeninės organizacijos: tris atstovus skyrė Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Vilniaus apskrities skyrius, du – Lietuvos atsargos karininkų sąjunga, po vieną – Lietuvos jaunimo organizacijų taryba,Lietuvos skautija, Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacija ir Lietuvos šaulių sąjunga.

Kaip sudaromi sąrašai, visi devyni visuomenės atstovai galės stebėti ministerijoje gegužės 11-ąją.

KAMatrankoje dalyvautikvietėLietuvoje įregistruotas asociacijas, kurių veikla susijusi su krašto apsaugos sistemos stiprinimu ir visuomenės parengimu gynybai, jaunimo ugdymu ir pilietiniu, patriotiniu auklėjimu, žmogaus teisių gynimu.Šia visuomenės atstovų atranka, KAM teigimu, surengta siekiant užtikrinti, kad šaukimo procedūra būtų skaidri, objektyvi ir vieša.

Pagal numatytą tvarką, visuomenės atstovų sąrašą tvirtina krašto apsaugos ministras, jame turibūti ne mažiau kaip penki ir ne daugiau kaip dešimt visuomenės atstovų.

Šiais metais į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pirmiausia bus šaukiami jaunuoliai, kurie patys pareikš norą atlikti tarnybą. Tik nesurinkus nustatyto skaičiaus savanoriškai atvykusiųjų atlikti karo tarnybą, toliau privaloma tvarka bus šaukiami karo prievolininkai nuo 19 iki 26 metų (įskaitytinai). Šauktinių sąrašas bus sudaromas atsitiktine tvarka naudojantis kompiuterių programa.

Balandžio 27-osios duomenis, savo noru nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą jau užsirašė atlikti 603 jaunuoliai.

Šiais metais į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą bus pašaukti 3 tūkst. karo prievolininkų.

Atsižvelgdamas į susidariusią geopolitinę padėtį kovą Seimas priėmė įstatymo pataisą ir grąžino privalomąją karo tarnybą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: