© KaunoZinios.lt nuotr.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) nustatė, kad Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skyrė per mažai laiko Lietuvos radijo ir televizijos eteryje referendumo dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams agitacijai.

Trečiadienį paskelbtas teismo sprendimas nurodo, kad patvirtindama referendumo agitacijai skirtų laidų rengimo taisykles VRK neužtikrino iniciatyvinei grupei bei oponentų atstovams galimybės pasinaudoti minimaliu Referendumo įstatyme numatytu nacionalinio transliuotojo laidų laiku referendumo agitacijai.

Teismas įpareigojo VRK, suderinus su Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos vadovu, nustatyti papildomą referendumo iniciatyvinės grupės ir oponentų atstovų tarpusavio debatams skirtiną radijo ir televizijos laidų laiką.

Kaip pranešė teismas, byloje ginčas kilo dėl tam tikrų VRK sprendimu patvirtintų Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos laidų, skirtų referendumo agitacijai, rengimo taisyklių nuostatų.

Į teismą kreipęsi referendumo iniciatoriai teigė, kad buvo neužtikrinta jų teisė pasinaudoti atitinkamu visuomeninio radijo ir televizijos laiku agitacijai.

LVAT teisėjų kolegija pažymėjo, kad nagrinėto ginčo atveju išsiskyrė šalių pozicijos, kaip aiškinti Referendumo įstatymo nuostatą, jog “ir grupei, ir jos oponentų atstovams skiriama ne mažiau kaip po 7 valandas visuomeninio (nacionalinio) radijo ir televizijos laiko tarpusavio debatams”.

LVAT vertinimu, ši nuostata turi būti aiškinama, kaip suteikianti referendumo iniciatoriams ne mažiau kaip 7valandas visuomeninio transliuotojo laiko, tiek pat laiko ir oponentams, tad referendumo agitacijai iį viso turėtų skiriama iš viso ne mažiau kaip 14 valandų eterio.

Seimas birželio 29 dieną piliečių reikalavimu yra paskelbęs referendumą, kuriuo būtų pasisakoma dėl žemės pardavimo draudimo užsieniečiams bei juridiniams asmenims, taip pat iki 100 tūkst. sumažinamas parašų skaičius referendumui inicijuoti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: