Kaunas.lt archyvo nuotr.

Koronaviruso pandemijai nesiliaujant, kiekviena diena Lietuvai ir pasauliui atneša vis naujus iššūkius. Sprendimai ir veiksmai privalo būti atlikti čia ir dabar, nedelsiant. Kauno miesto savivaldybė ruoštis galimoms COVID-19 grėsmėms pradėjo dar prieš paskelbiant karantiną visoje šalyje, o paskutinės 10 dienų gerokai pakoregavo kasdienę rutiną ir buvo kupinos ypač aktyvaus darbo.

„Apie tai, kas dabar dedasi savivaldybės kabinetuose galima parašyti knygą, bet ne dėl memuarų ši komanda dirba. Tai jau nebe pratybos, bet karas su nematomu priešu – mirtinai pavojingu virusu. Žmonės mobilizavosi ir yra pasirengę padaryti viską, kas nuo jų priklauso. Jie nebeskaičiuoja darbo valandų, kartais nepaiso net savaitgalių. Gali pasitaikyti ir nesusipratimų, tačiau neklysta tik nieko nedarantieji. Čia visi nuoširdžiai stengiasi dėl bendro tikslo – pasirūpinti savo miestu ir jo žmonėmis. Ne vieta ir ne laikas savigyroms, tačiau norime, kad kauniečiai žinotų ir būtų ramūs, jog prireikus, jiems bus užtikrinta pagalba ir reikiamos paslaugos“, – kalbėjo Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Kulautuvoje baigiama pertvarkyti buvusi vaikų tuberkuliozės ligoninė-sanatorija. Sutvarkytas 3 metus nenaudotas pastatas, įdiegtos saugos priemonės, įrengta visa infrastruktūra, nupirktos naujos ligoninės lovos, atlikti kiti paruošimo darbai. Prireikus čia bus gydomi lengva COVID-19 ligos forma sergantys pacientai. Iš pradžių tilps 50 ligonių, toliau numatyta vietų skaičių dvigubinti ir ruoštis, kad prireikus, greitai būtų išplėsta iki 200.

Bendradarbiaujant su Kauno klinikomis miestas prisijungė prie stambaus konsoliduoto pirkimo iš Kinijos. Užsakyta keli šimtai tūkstančių medikams skirtų apsauginių priemonių: pirštinių, respiratorių, chirurginių kaukių, antbačių, apsauginių akinių, chalatų bei specialių kombinezonų. Medikus ir socialinius darbuotojus priemonės pasieks artimiausiu metu. Jos bus skirtos Kauno poliklinikos, Greitosios medicinos pagalbos stoties ir K. Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės personalui.

Kauno kempinge (Jonavos g. 51A) atidarytas mobilus koronaviruso patikros punktas ir netrukus čia pat paleista antroji linija. Dabar per dieną paimama jau gerokai per pusantro šimto mėginių. Nuolat stebimi tyrimų srautai. Prireikus bus įrengtas dar vienas punktas kitoje vietoje.

Sukurta internetinė platforma svarbu.kaunas.lt. Čia skelbiama visa susijusi informacija ir atsakymai į kauniečiams aktualius klausimus dėl COVID-19 viruso. Taip pat galima pranešti apie karantino metu užfiksuotus pažeidimus bei pasiūlyti savo pagalbą registruojantis specialiai tam skirtoje anketoje.

Iš svetur sugrįžusių arba kontaktą su galimai užsikrėtusiais asmenimis turėjusių žmonių saviizoliacijai Kauno mieste parengta daugiau kaip 400 vietų. Laikytasi reikalavimo, kad dauguma jų būtų tinkamos apsistoti pavieniams asmenims atskirai, o ne bendrose erdvėse. Kol kas tokio didelio kiekio neprireikė, tačiau situacijai paaštrėjus, vietų skaičius galės būti didinamas.

Pirmose fronto linijose prieš koronavirusą kovojantiems medikams ir policijos pareigūnams Kaune suteikta galimybė mažamečius vaikus leisti į kelias specialiai jiems parengtas ikimokyklinio ugdymo įstaigas. Tiesioginį kontaktą su užsikrėtusiais COVID-19 virusu turintiems medikams parūpintas nemokamas apgyvendinimas viešbučiuose, kad galėtų saugiai izoliuotis atskirai nuo namiškių.

Visos Kauno miesto mokyklos rengiasi nuotoliniam darbui: vaikai aprūpinami kompiuteriais, mokytojams rengiami mokymai. Kiekviena įstaiga ruošia detalius planus, siekiant užtikrinti, kad ugdymo procesas vyktų kuo sklandžiau. Nuotoliniu būdu užsiėmimus rengia ir dalis neformaliojo ugdymo įstaigų.

Siekiama užtikrinti nenutrūkstamas socialines paslaugas ir paramą rūpinantis jautriausių socialinių grupių žmonėmis – vienišais, senyvo amžiaus, negalią turinčiais gyventojais. Su jais nuolat bendrauja socialiniai darbuotojai, tiekiamas maistas. Nenutrūkstamai teikiama materialinė ir psichologinė pagalba šeimoms, vaikams iš dienos centrų.

Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai kartu su policija prižiūri ir kontroliuoja kaip įmonės ir įstaigos laikosi karantino tvarkos. Svetainėje svarbu.kaunas.lt apie pastebėtus pažeidimus gali pranešti ir patys kauniečiai. Už karantino sąlygų nepaisymą numatyta griežta administracinė atsakomybė: baudos fiziniams asmenims siekia iki 560 Eur, o bendrovėms – iki 3000 Eur.

Siekiant išvengti viruso plitimo, visos viešos vaikų žaidimo aikštelės ir lauko treniruokliai apjuosti „Stop“ juosta. Kauniečių primygtinai prašoma neleisti vaikų į žaidimo aikšteles ir patiems su atžalomis jose nesilankyti. Parkų lankytojai garsiniu pranešimu įspėjami apie karantino tvarką.

Nuspręsta, kad Kauno miesto savivaldybės įmonės neskaičiuos delspinigių už komunalines paslaugas visą karantino laikotarpį. Jam pasibaigus gyventojai sąskaitas už praėjusį laikotarpį galės neskubėdami apmokėti per 30 dienų.

Viešajame transporte taikomos sugriežtintos saugumo priemonės: dažniau valomi turėklai ir sėdynės, dezinfekuojamas salonas. Imtasi naujovių: sustabdyta prekyba bilietais pas vairuotojus, taip pat panaikintas keleivių įlipimas pro priekines duris, siekiant maksimaliai apsaugoti autobusų ir troleibusų vairuotojus nuo kontakto su kitais žmonėmis.

Nuo šios savaitės kūdikių kraiteliai saugiai pristatomi tiesiai į pagausėjusius namus. Vaiko registraciją bei kitus formalumus tėveliai atlieka internetu (epaslaugos.kaunas.lt), o jiems ir mažyliams skirtos dovanos saugiai atkeliauja tiesiai prie durų.

Per kelias dienas kapitališkai suremontuoti du buvę greitosios pagalbos automobiliai. „Nurašymui“ skirtos transporto priemonės iš pagrindų atnaujintos ir paruoštos naudoti. Dabar šiais mikroautobusais žmonės vežami į izoliacijos patalpas, o prireikus, sergantieji lengvesne ligos forma galės būtų nuvežti į Kulautuvoje įrengtą Laikinąjį priežiūros centrą.

Atidaryta speciali paramos sąskaita kovai su koronavirusu. Surinktos piniginės lėšos bus skirtos ekstremalios padėties Kauno mieste padariniams lengvinti ir likviduoti, būtinai medicininei įrangai, kitam ligoninių inventoriui bei medikų specialiosioms priemonėms įsigyti. Miestas pakvietė didžiąsias verslo įmones ir kitas organizacijas suvienyti jėgas ir išvien prisidėti prie bendro tikslo.

Gavėjas Kauno miesto savivaldybės administracija, gavėjo sąskaita LT594010042500388593, gavėjo bankas Luminor Bank AS Lietuvos skyrius, banko kodas 40100, SWIFT: AGBLLT2X. Mokėjimo paskirties eilutėje nurodyti: COVID-19 pasekmėms.

Sulaukta solidžios pagalbos iš verslo atstovų, visuomeninių organizacijų, pavienių kauniečių. Savo savanoriškomis iniciatyvomis, teikiamomis paslaugomis bei kitokia parama kauniečiai geradariai dar kartą patvirtino faktą, jog Kaunas išties yra pilnas gerumo! Ypač aktyviai kovoje su koronavirusu prisideda Lietuvos šaulių sąjunga bei Lietuvos skautijos atstovai.

Įsteigta Koronos karštoji linija 1808. Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties darbuotojai drauge su savanoriais čia kasdien atlieka milžinišką nepertraukiamą darbą. Iš Kauno telefonu aptarnaujami visos Lietuvos žmonės. Kasdien atsakoma daugiau kaip 10 tūkst. skambučių suteikiant rūpimą informaciją ir nukreipiant galimai koronavirusu užsikrėtusius asmenis į mobiliuosius tyrimų punktus. Nemokamai skambinti galima ištisą parą iš visos Lietuvos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: