Kaunas.lt archyvo nuotr.

Nacionalinis mokslo ir inovacijų centras „Mokslo sala“, kuris būtų įkurtas išskirtinėje vietoje – tokią viziją šį penktadienį pristatė Kauno miesto vadovai ir projekto partneriai. Kur toks centras bus statomas – Kaune ar Vilniuje – paaiškės iki šių metų pabaigos.

Švietimo ir mokslo ministerija inicijavo pirmojo Lietuvoje mokslo centro įkūrimą. Dėl teisės statyti ši išskirtinį objektą varžosi Kaunas ir Vilnius.

„Pasaulinė praktika rodo, jog tokie centrai įkuriami ne šalių sostinėse ir tai yra logiška. Mes manome, kad Kaunas tokiam centrui yra kur kas tinkamesnis. Visų pirma, Kaunas yra akademinis miestas. Antra, jis yra geografinis šalies centras – 100 km spinduliu gyvena daugiau nei 2 mln. žmonių. Ir trečia, Kaune koncentruojasi inovacijas kuriantis verslas“, – teigė Kauno meras, visuomeninio judėjimo „Vieningas Kaunas“ lyderis Visvaldas Matijošaitis.

„Nemuno sala – XXI amžiaus miesto centras, kuriame turi atsirasti statinys, kuris ženklintų šio amžiaus mokslo pasiekimus. Nemuno sala yra pati reikšmingiausia Kauno mieste ir mes ją atiduodame visai Lietuvai“, – teigė architektas, miesto tarybos narys prof. Jonas Audėjaitis.

„Tiek Lietuvos, tiek Kauno akademinė bendruomenė aktyviai remia šį projektą. Tai galimybė interaktyviai dalyvauti, kurti technologijas patiems. Ekspozicijose bus pateikiamos žmogaus, mašinos ir gamtos sąsajos, kurios tikrai sudomins kiekvieną“, – sakė Kauno technologijos universiteto mokslo prorektorė Asta Pundzienė.

„Toks centras yra sena mano svajonė. Šiandienos verslas reikalauja mokytis ir kurti naujus dalykus, turime galvoti 10-20 metų į priekį. Šis objektas padėtų užsikrėsti kūryba, pamatyti mūsų visų ateitį. Verslas padarys viską, kad šis centras atsirastų Kaune“, – pabrėžė verslininkas ir inovatorius Vladas Lašas.

Planuojama, kad tokį objektą per metus aplankytų 300 tūkst. žmonių, iš kurių 70 procentų sudarytų miesto svečiai. Mokslo centras užimtų 9 tūkst. kv. m. plotą, o jo statyba kainuotų apie 23 mln. eurų.

„Kalbant apie pinigus, Švietimo ir mokslo ministerija šiame projektui yra numačiusi 10 mln. eurų europinę paramą. Nemuno sala patenka į integruotų teritorijų sąrašą, todėl šiam objektui mes galėtume skirti ir per integruotoms teritorijoms numatytas europines lėšas. Žinoma, tai yra nacionalinės reikšmės objektas, todėl mes tikimės, kad prie jo finansiškai prisidėtų ir valstybė. Prisidėti yra pasiruošusi ir Kauno savivaldybė kartu su savo partneriais“, – akcentavo Kauno mero pavaduotojas Povilas Mačiulis.

Specialistų teigimu, mokslo pramogų erdvėje būtų galima susipažinti su naujausiomis inovacijomis. Jos padėtų vaikams ir suaugusiems plėsti žinių ratą ir tobulėti. Pasaulinė praktika rodo, kad tokie centrai yra geriausia mokslo populiarinimo priemonė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: