Nenumaldomai artėjant didžiosioms metų šventėms, Kaunas su kiekviena diena vis ryškiau alsuoja Kalėdų laukimo nuotaikomis. Gatvės, tiltai, parkai ir kitos miesto erdvės jau papuoštos šventinėmis dekoracijomis, o pagrindinio akcento – Kalėdų eglutės – kūrėjai sparčiai juda finišo tiesiosios link. Šįmet pagrindinės miesto eglės įžiebimo koncertą žiūrovai pamatys jaukiai ir šiltai įsitaisę namuose. Tiesioginės transliacija – jau kitą šeštadienį (lapkričio 27 d.) 17.30 val. per TV3. 

Uždara renginio erdvė

„Pastarieji keleri metai privertė ieškoti nestandartinių sprendimų, kad išlaikytume šventinę nuotaiką, bet tuo pačiu ir apsaugotume žmones. Taigi šiemet eglutės įžiebimo renginys keliasi išskirtinai į televizijos ekranus. Esu tikras, kad tą sausakimšą Rotušės aikštę su didžiule žmonių minia mes tikrai pamatysime ateityje, bet dabar turime paisyti šiandieninių realijų ir laikytis būtinų atsargumo priemonių.

Rotušės aikštėje vyks tik dalis transliacijos filmavimo, o jį pamatyti gyvai kviesime tuos, kuriems iki šiol nėra tekę čia sudalyvauti – negalios paliestus ir globėjų šeimose augančius vaikus. Į uždarą renginio teritoriją jie pateks su specialiais kvietimais. Tikiu, kad kauniečiai išliks supratingi ir geranoriškai pasiliks namuose bei stebės šventę per TV ekranus. Taip sukursime išskirtinę dovaną vaikams, leisdami saugiai ir jaukiai iš arčiau pasimėgauti muzikos atlikėjų pasirodymais“, – kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Skaičiuojama, kad į saugomą renginio erdvę susirinks per šimtą vaikų su lydinčiais pedagogais, tėvais bei globėjais.

„Gruodžio 3 dieną visas pasaulis mini Tarptautinę neįgalių žmonių dieną, todėl daugiau nei simboliška jos išvakarėse sukurti mažą šventę jautriausiems mūsų visuomenės nariams. Priešpandeminiu laikotarpiu jų šansai gyvai ir kokybiškai pamatyti renginį buvo veikiau teoriniai, tad šįkart jaučiame pareigą suteikti tokią galimybę išskirtinai šiems Kauno vaikams“, – pažymėjo Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė.

Renginio metu organizatoriai numatę griežtus eismo ribojimus – visi transporto įvažiavimai laikinai bus uždaryti. Tuo pačiu ruošiamasi ir sustiprintai pėsčiųjų kontrolei ties kiekviena įeiga į Rotušės aikštę. Į užtvertą aikštės erdvę pateks tik specialiai pakviesti vaikai ir juos lydintys asmenys. Dirbs papildomos policijos pareigūnų ir apsaugininkų pajėgos, todėl pamatyti šiųmetę Kalėdų eglutę visi kauniečiai galės vėliau, po įžiebimo ceremonijos.

Be to, šventės rengėjai užsimena, kad didesnė transliacijos dalis bus filmuojama kitoje įspūdingoje, bet atokesnėje miesto vietoje. Kol kas scenarijaus autoriai linkę ją išlaikyti paslaptyje, užsimindami, kad tai bus ypač žalia erdvė, kuri atlieps šių metų šventinę temą bei šūkį „Šiltos Kalėdos Kaune“.

Kalėdų eglės įžiebimo renginį lapkričio 27-osios vakarą nuo 17.30 val. tiesiogiai transliuos TV3 televizija.

Stebuklingas rojaus sodas žiemą

Pagrindinės Kalėdų eglės kūrimas šiemet vėl patikėtas unikaliomis idėjomis stebinančiai menininkei Jolantai Šmidtienei. Ji atskleidžia šiemet pasirinkusi temą, kuria siekia grąžinti žmonėms vilties, jaukumo ir komforto jausmą.

„Šį kartą Kalėdų eglė bei Rotušės aikštė primins stebuklingą rojaus sodą. Idėja gimė netikėtai, galvojant apie šventės esmę – Kristaus gimimą, kuris pirmiausia asocijuojasi su pažadėtuoju sodu. Jis dažnai įsivaizduojamas kaip paslaptinga, spalvinga ir šilta oazė. Norėjosi žmonėms priminti, kad iš tiesų rojus yra akimirka žemėje, kuomet galime atsikvėpti, pajusti ramybę – lyg gulint pievoje vasarą ir stebint pro mus praskrendančius drugelius“, – pasakoja eglutės kūrėja.

Pagrindiniu šiltų Kalėdų simboliu taps įspūdingas skaičius įvairaus dydžio ryškiaspalvių drugelių – planuojama, kad jų bus virš 600. Erdvę papildys 14 aukštų, baltų smilgų pievelių. Tai ne tik papildoma atrakcija lankytojams, bet ir puiki vieta įsiamžinti asmenukėse. Aikštėje jau iškilo ir 10 naujų stiklinių kupolų. Dauguma jų skirti prekybai, o viename įsikurs vaikų edukacijų ir kūrybinių dirbtuvėlių erdvė bei Kalėdų senio rezidencija.

Rankų darbo dekoracijos

Likus kiek daugiau nei savaitei iki Kalėdų eglės įžiebimo, dirbtuvėse – pats pasiruošimo įkarštis. Čia įvairių sričių specialistai ir savanoriai intensyviai kuria dekoracijas.

Eglės puošybos akcentai – drugeliai – gaminami iš lazeriais pjaustyto specialaus organinio, perregimo ir įvairiaspalvio stiklo. Kiekvienas jų bus tvirtinamas prie specialių laikiklių. Šios dekoracijos kurs plazdėjimo ore įspūdį, tarsi supdamos žalią šiltų Kalėdų eglę.

Ypatingo kruopštumo reikalauja ir smilgos, ant kurių taip pat „nutūps“ drugeliai. Jų gamyboje speciali balta faktūra karpoma rankomis ir karšto oro pagalba klijuojama prie plėvele aptrauktų smilgų burbuolių. Taip išgaunamas žiemiškas apsnigto augalo efektas.

„Siekiant įsitikinti, kad net ir paspaudęs šaltukas ar vėjas nesutrukdys džiaugtis šventiniais papuošimais, medžiagų atsparumą tikrinome įvairiomis sąlygomis: stiklas buvo šaldomas šaldytuvuose, išbandomas stipriais oro gūsiais. Neabejojame, kad dekoracijos puikiai atlaikys ir galės būti panaudotos dar ne kartą“, – teigė Kalėdų eglės kompozicijos sumanytoja.

Bendrą įspūdį vaikščiojant po improvizuotą „rojaus sodą“ dar labiau sustiprins Rotušės aikštės apšvietimas. Šiems dekoracijų akcentams taip pat skiriamas ypatingas dėmesys.

Tūkstančiai švieselių mieste

Kalėdinė dvasia kasdien vis plačiau užlieja visą miestą: girliandomis ir žibančiomis dekoracijomis nušvito gatvės, tiltai, fontanai ir parkai. Švieselės jau tviska Laisvės alėjoje augančiuose medžiuose, nušviesdamos ilgiausią Rytų Europoje pėsčiųjų gatvę. Pasivaikščioti sutemus iš tolo kviečia ir pasakiškai nušvitęs Santakos parkas. Vienybės aikštėje stūksantį senąjį ąžuolą papuošė 900 metrų ilgio girlianda.

Netrukus praeivių dėmesį tradiciškai patrauks šalia savivaldybės pastato Laisvės alėjoje stovinčios gėlių klombos. Čia vėl sužaliuos jauki žibančių kėnių giraitė, o ją papuoš dar nematytos dekoracijos – raudonnosiai elniukai. Jie vaikus ir daugumą praeivių neabejotinai privers stabtelėti pasigrožėti ar nusifotografuoti.

Nepamirštos liko ir kitos Kauno erdvės: Laisvės alėjos, Nepriklausomybės aikštės fontanai, miesto tiltai. Tūkstančiai lempučių sušvito pagrindinėse ir atokiau esančiose gatvėse. Kai kurios iš jų pasidabins pirmą kartą. Puošybai panaudotos naujos ir ankstesnių metų dekoracijos.

Rotušės aikštėje kuriamas šiltas, spalvingas ir paslaptingas žiemos sodas kauniečius ir miesto svečius džiugins iki pat sausio 6 dienos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: