Organizatorių archyvo nuotr.

Liepos 30 d. Vytauto Didžiojo karo muziejuje pristatyta paroda „Ukrainiečių karių antsiuvai, uniformos ir vėliavos iš fronto“. Pasak parodos autoriaus Lietuvos kariuomenės Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos Karių reabilitacijos centro tarnautojo Ramūno Šerpatausko „Kiekvienas toks eksponatas pasakoja kokią nors istoriją apie ukrainiečių kovą už savo šalį“. Parodoje pristatomos Ukrainos karinės uniformos, antsiuvai, šios šalies bei jos karinių padalinių vėliavos – tai ukrainiečių karių, kuriems sudaroma galimybė gydytis mūsų šalyje, dovanos R. Šerpatauskui.

Nuo pat Rusijos agresijos Ukrainoje pradžios Lietuvos Respublika aktyviai remia Ukrainos siekį tapti laisva ir nepriklausoma valstybe bei teikia visokeriopą pagalbą – tiek humanitarinę, tiek karinę.

2014 m. rugsėjo 10 d. į Lietuvą kariniu transporto lėktuvu „Spartan“ buvo atgabenti pirmieji 14 sužeistų ukrainiečių karių. Pradžioje jie buvo gydomi civilinėse gydymo įstaigose (Vilniaus ir Kauno ligoninėse), 2014 m. spalio 6 d. pirmieji sužeisti ukrainiečių kariai atvyko į Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos Karių reabilitacijos centrą Druskininkuose. 2014 m. rugsėjo mėn.–2019 vasario mėn. Lietuvoje buvo reabilituoti 229 ukrainiečių kariai.

Nuo 2014 m. spalio 7 d. sužeistais Ukrainos kariais nuolat rūpinasi R. Šerpatauskas, kuris ukrainiečiams organizuoja kultūrinę veiklą, suteikia galimybių pažinti mūsų krašto istoriją ir dabartį, kartu lanko istorines vietas, muziejus, susitinka su Lietuvos kariuomenės kariais ir mūsų šalyje esančiais NATO kariais, vyksta į susitikimus mokyklose, dalyvauja įvairiuose socialiniuose renginiuose. Jo dėka buvo organizuota daugiau kaip 400 įvairių ekskursijų, dešimtys susitikimų ir kita veikla. Dvejus metus šią veiklą R. Šerpatauskas vykdė savanoriškai. O dėkingi Ukrainos kariai Lietuvos šauliui vis palieka kokį nors prisiminimą, papildantį jau nemažą kolekciją karinių ir patriotinių simbolių.

Parodą muziejuje galėsite pamatyti iki 2019 m. rugsėjo 30 d.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: