Visvaldas Matijošaitis / KaunoZinios.lt nuotr.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė kreipėsi į Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį ir užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių atkreipdama dėmesį į žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją apie Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio galimą verslą okupuotose Ukrainos teritorijose.

Parlamentarė prašo įvertinti viešai skelbiamą informaciją ir pateikti oficialią valstybės poziciją dėl galimo nusižengimo ES teisei.

Jei tai, ką skelbia žiniasklaida yra tiesa – tai kelia susirūpinimą. Kuomet karas tęsiasi, Krymo totoriai negali grįžti į savo namus, režisierius Olegas Sentsovas ir kiti politiniai kaliniai uždaryti Sibiro kalėjimuose ilgiems metams, yra tokių, kurie pelnosi iš okupacijos, ramiai dirba su tais, kurie tūkstančiams atneša skausmą kiekvieną dieną“, – pažymėjo Seimo narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Žiniasklaidos duomenimis, Kryme veikiančios politiko ir verslininko V. Matijošaičio įmonės „Vičiūnai“, „Vičiūnai Group“, „Вичюнай Русь“ ir kt. galimai prieštarauja Europos Sąjungos sankcijų režimui, kadangi šioje rinkoje, kuriai ES taiko plačius apribojimus, buvo pastebėti šių įmonių gaminami ir platinami produktai.

Kreipiuosi į Jus prašydama įvertinti ar lietuviško kapitalo verslo veikimas okupuotame Kryme nesikerta su Lietuvos užsienio politikos siekiais stiprinti demokratiją Ukrainoje ir kelti okupacijos klausimą tarptautinėje arenoje. Taip pat prašau įvertinti galimybę įvesti papildomus teisinius instrumentus, kurie padėtų ateityje išvengti tokių situacijų“, pabrėžia parlamentarė.

Pasak R. Morkūnaitės-Mikulėnienės, Lietuvos valstybė nuosekliai laikosi Rusijos agresijos prieš kaimynines valstybės pasmerkimo ir Krymo aneksijos nepripažinimo politikos, tvirtai reiškia paramą Ukrainos teritoriniam vientisumui ir jos pasirinkimui žengti europietiškų reformų keliu.

Kelia nuostabą, kad Lietuvos politikas, kuris užima atsakingas Kauno miesto mero pareigas, galėtų vykdyti verslą ar sudaryti sandorius, kurie ignoruotų šią visuomenės remiamą politinę poziciją. Lietuvos politikui, oficialiai atstovaujančiam Kauno miestui, ir tuo pačiu Lietuvai, priklausančių įmonių prekyba per tarpininkus ar tiesiogiai su prekybininkais neteisėtai aneksuotame Kryme, kelia ne tik klausimų apie šio politiko atsakingumą ir moralę, bet ir gali neigiamai paveikti Lietuvos įvaizdį Ukrainoje ir kitose šalyse, bei Lietuvos užsienio politikos efektyvumą“, kreipimesi rašo Seimo narė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: