(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Rugsėjo 28 dieną Kauno miesto savivaldybėje lankėsi Pietų Korėjos kompanijos „JPSUN Co. LTD“ atstovai, kurie pristatė LED technologija paremtą gatvių apšvietimo sistemą, leidžiančią miestui smarkiai sumažinti išlaidas elektros energijai.

Korėjiečių kompanijos atstovų teigimu, visame pasaulyje siekiama mažinti energijos suvartojimą gatvių apšvietimui. Tai daro įtaką ir anglies dvideginio dujų išmetimo į atmosferą sumažėjimui. „JPSUN Co. LTD“ kompanijos prezidento Lee Myoung Soo teigimu, šiuo metu LED technologija pagrįstą apšvietimą siekiama pristatyti Europos ir Amerikoms rinkoms.

Korėjiečiai Lietuvoje savo gaminamą produkciją pirmiausia pristatė Kaune, vėliau ją numatoma pristatyti Vilniaus ir Klaipėdos savivaldybių vadovams.

Kauno miesto savivaldybės Tarybos narys Gediminas Žukauskas ir Administracijos direktoriaus pavaduotojas Ramūnas Gatautis domėjosi korėjiečių siūlomos technologijos galimybėmis ir efektyvumu. Pasak G. Žukausko, savivaldybė šiuo metu svarsto įvairius būdus, kurie leistų efektyviai taupyti elektros energiją.

Energetikos skyriaus vedėjas Algirdas Vaitiekūnas pažymėjo, kad apšvietimo sistemos modernizavimas yra būtinas norint efektyviai sumažinti išlaidas miesto apšvietimui. „Iš viso mieste dega beveik 26 tūkstančiai šviestuvų. Per metus už energiją sumokame apie 4,8 mln. litų. Prieš keletą metų, iki pirmojo modernizavimo etapo, degdavo tik apie 45 proc. visų šviestuvų, o už jų sunaudojamą energiją mokėdavome beveik 4 milijonus litų“, – sakė A.Vaitiekūnas.

Artimiausiame Kolegijos posėdyje Kauno miesto savivaldybės Energetikos skyrius, įvertinęs elektros įrenginių ir sistemų techninio komutavimo ypatumus gatvių apšvietimo tinkluose, pasiūlys du elektros energijos taupymo variantus.

Pirmame variante numatoma dalyje gatvių dalinai atjungti išorinį apšvietimą (atjungiama pusė šviestuvų, esančių 17 miesto gatvių). Panaudojus šį taupymo variantą per metų spalio, lapkričio ir gruodžio mėnesius būtų sutaupyta 110 tūkst. litų.

Antrame variante siūloma 146 gatvėse dalinai atjungti išorinį apšvietimą, atjungiant kas trečią šviestuvą. Taip iki šių metų pabaigos būtų sutaupyta 124 tūkst. litų. Taikant abu elektros energijos taupymo variantus būtų sutaupyti 235 tūkst. litų. Siūlomi šviestuvų atjungimo būdai turėtų mažiausiai įtakos elektros energijos tiekimo sistemos ir elektros įrenginių darbui, o svarbiausia, kad tai neturėtų įtakos apšvietimo kokybei.

Savivaldybė yra parengusi Kauno miesto apšvietimo elektros tinklų modernizavimo (II etapas) projektas automatizuotai gatvių apšvietimo stebėjimo, duomenų surinkimo, valdymo ir galios reguliavimo sistemai visose jėgos ir apšvietimo spintose.

Šio projekto įgyvendinimas kainuotų 6,429 mln. litų. Šiuo metu ieškoma investuotojo, kuris savo lėšomis įrengtų numatytą įrangą, įdėtas investicijas atsiimdamas iš lėšų, sutaupytų už sunaudotą elektros energiją miesto gatvėms apšviesti. Po modernizacijos per metus būtų sutaupoma apie 1,4 mln. litų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: