Kaunas.lt archyvo nuotr.

2022 metais vienam iš Lietuvos miestų bus suteiktas Europos kultūros sostinės vardas. Vienu pagrindinių pretendentų vadinamas Kaunas šios teisės sieks bendradarbiaudamas su Kauno rajonu.

„Šiuolaikinio miesto samprata peržengia Kauno miesto savivaldybės teritorijos ribas. Kaunas yra daugiau negu miestas su oficialiomis ribomis. Bendradarbiavimas tarp miesto ir regiono yra labai sveikintinas dalykas. Juo labiau kad ir kiti pretenduojantys dėl Europos kultūros sostinės vardo dalyvauja ne pavieniui“, – susitikimo metu kalbėjo Kauno mero pavaduotojas, liberalų atstovas Simonas Kairys.

„Yra du administraciniai vienetai, tačiau istoriškai jie sudaro vientisą didįjį Kauną, todėl turime galvoti apie čia gyvenančius žmones ir kuo geriau panaudoti mūsų krašto privalumus“, – teigė Kauno rajono meras, socialdemokratų atstovas Valerijus Makūnas.

Pasak S. Kairio, Kauno unikalumą stiprina tai, kad jis yra vienintelis Lietuvoje Hanzos miestas, čia ryškų pėdsaką palikęs laikinosios sostinės laikotarpis, o tarpukario modernizmo architektūrai suteiktas Europos paveldo ženklas.

Projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ vadovė Virginija Vitkienė pastebėjo, kad svarbu ne tik išryškinti regiono privalumus, bet ir gerinti kultūros infrastruktūrą, paslaugų kokybę, parengti inovatyvius projektus.

Europos kultūros sostinės vardas kasmet suteikiamas ne daugiau kaip vienam miestui kiekvienoje iš dviejų valstybių narių. 2022 metais teisę vienam miestui suteikti šį vardą yra gavusi Lietuva ir Liuksemburgas. Miestų paraiškas vertins tarptautinė komisija Galutinis sprendimas dėl Europos kultūros sostinės vardo suteikimo bus priimtas 2017 m.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: