Ryšių istorijos muziejus / TEO nuotr.

Kauniečiai gali būti ramūs – duris užvėrusio Ryšių istorijos muziejaus eksponatai neiškeliaus iš miesto. Miestiečiai ir Kauno svečiai juos galės aplankyti kitose erdvėse – dalį ekspozicijos laikiniai priima saugoti ir eksponuoti Kauno technologijos universitetas (KTU).

Tarp KTU priimamų saugoti Ryšių istorijos muziejaus eksponatų – 1929 m. „Siemens“ komutatorius, 1985 m. Japonijoje sukurtas kompiuteris „Duet“, lietuviškas skaičiavimo mašinos komplektas „Santaka“ ir daugelis kitų įdomybių.

„Manome, kad svarbu ne tik išsaugoti, bet ir palikti visuomenei galimybę susipažinti su istorine atmintimi. Ryšių istorijos muziejaus eksponatai atskleidžia pašto, telekomunikacijų, radijo ir informatikos raidą Lietuvoje, todėl yra svarbūs ne tik miestui, bet ir nacionaliniu mastu“, – sako KTU mokslo prorektorė Asta Pundzienė.

Pundzienės teigimu, tęstinumas bei istorinė telekomunikacijos ir informatikos sričių perspektyva įdomūs ne tik studentams, bet ir plačiajai visuomenei. Pasak jos, informacinės ir komunikacijos technologijos yra viena iš stipriausių KTU sričių, todėl Ryšių istorijos muziejaus kolekcijos eksponavimas Universitete suteiks studijoms ir mokslo tyrimams istorinio tęstinumo. Universiteto erdvėse eksponatai įgis galimybę atsiskleisti kitais aspektais.

Rysiu istorijos muziejus_Kaunas.lt nuotr.

Ryšių istorijos muziejus / TEO nuotr.

„Kai kurie Ryšių istorijos muziejaus eksponatai yra gauti iš KTU. Jie buvo naudoti Universitete kaip mokymo priemonės, todėl yra istoriškai svarbūs Universitetui“, – teigė KTU muziejaus vadovė Audronė Veilentienė.

Ryšių istorijos muziejus iki šiol buvo įsikūręs bendrovei „Teo“ priklausančiose patalpose Kauno senamiestyje. Šiai nusprendus parduoti pastatų kompleksą, istoriniams eksponatams iškilo grėsmė iškeliauti iš miesto. Tačiau miesto valdžia rado partnerius, kurie sutiko padėti išsaugoti muziejaus eksponatus – KTU ir Kauno tvirtovės VII forto muziejų.

Rysiu istorijos muziejus_2_TEO nuotr.

Ryšių istorijos muziejus / TEO nuotr.

„Ieškojome stiprių ir socialiai atsakingų partnerių, kuriems galėtume patikėti istorinės atminties išsaugojimą. Džiaugiamės, kad vienu iš tokių partnerių tapo KTU“, – teigia Kauno miesto mero pavaduotojas Simonas Kairys.

Miesto valdžios atstovai džiaugiasi, jog istoriniai eksponatai nepalieka Kauno. Naujose erdvėse juos aplankyti bus galima jau šį pavasarį.

Sužinok daugiau! Spausk čia ir tapk mūsų draugu „Facebook’e“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: