Kaunas.lt archyvo nuotr.

Energetikos įmonių grupė „Lietuvos energija“ ir UAB „Fortum Heat Lietuva“ pasirašė sutartį, kuri galutinai įtvirtino partnerių įsipareigojimą ir bendro verslo sąlygas kartu investuojant į naujos atliekų kogeneracinės jėgainės bendrovę Kaune. Artimiausiu metu, gavus Europos Komisijos sutikimą dėl veiklos koncentracijos, bus pradėti jėgainės statybos rangovų parinkimo darbai – tikimasi viešojo pirkimo procedūras pradėti dar šiemet.

Pasirašytoje akcininkų sutartyje bei prieduose apibrėžti partnerių įsipareigojimai, ginčų sprendimo būdai ir kiti susitarimai, užtikrinsiantys sklandų ir savalaikį projekto įgyvendinimą. Valstybės valdomai „Lietuvos energijai“ priklausys 51 proc. bendros įmonės UAB „Kauno kogeneracinė jėgainė“ akcijų – taip bus užtikrinta valstybės kontrolė projekte kaip numatyta Vyriausybės nutarime. „Fortum Heat Lietuva“ valdys 49 proc. jėgainės akcijų, iš kurių 5 proc. akcijų gali būti perleisti Kauno miesto savivaldybei ir (arba) savivaldybės kontroliuojamai bendrovei, veikiančiai centralizuoto šilumos tiekimo sistemoje. Investicijos į projektą sudarys apie 147 milijonus eurų, kurios numatomos finansuoti iš bendrovių nuosavo kapitalo, ES paramos ir paskolų.

„Kaunui itin svarbus projektas įgauna pagreitį – partneriai įsipareigojo pastatyti naują jėgainę, kuri leis sumažinti šilumos kainą Kaune, spręs regiono atliekų tvarkymo problemas, taip pat jėgainė leis pagaminti rinkoje konkurencingos elektros energijos iš vietinio ir atsinaujinančio kuro. Jėgainė bus saugi ir moderni, ji mažins šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją“, – sako „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas.

Kaune planuojama įrengti naują atliekas kaip kurą naudojančią didelio efektyvumo kogeneracinę jėgainę, kurios elektrinė galia sieks 24 MW, o šilumos gamybos galia – 70 MW. Tokie pajėgumai leis racionaliai panaudoti apie 200 tūkst. tonų regione susidarančių atliekų ir pagaminti apie 500 GWh šilumos bei apie 170 GWh elektros energijos.

„Naujoji jėgainė tęsia „Fortum“ strategines investicijas Baltijos šalyse: šiluma bus gaminama efektyviai naudojant vietinį kurą. Be to ji atitinka ir Lietuvos nacionalinę energetinės nepriklausomybės strategiją. Kauno projekto įgyvendinimui be abejo pasinaudosime patirtimi, kurią įgijome statydami ir eksploatuodami atliekomis kūrenamą jėgainę Klaipėdoje, veikiančią nuo 2013 m. pavasario,“ – sakė UAB „Fortum Heat Lietuva“ generalinis direktorius Vitalijus Žuta.

Aplinkai draugiška jėgainė šilumos gamybai išmetamo CO2 kiekį sumažins apie 70 tūkst. tonų per metus, didelės dalies atliekų nebereikės kaupti sąvartyne.

Vyriausybė 2014 m. gegužę šios naujos kogeneracinės jėgainės projektą pripažino valstybei svarbiu ekonominiu projektu, kadangi nauja jėgainė visuomenei sukuria daug naudų: mažina šilumos gamybos kainą, sprendžia atliekų tvarkymo ir aplinkosaugos problemas, skatina efektyvų kuro panaudojimą ir energija gaminama iš vietinio bei atsinaujinančio kuro. Taip pat jėgainės atsiradimas skatins konkurenciją šilumos gamybos sektoriuje, kurs papildomas darbo vietas, pritrauks užsienio investicijų į Lietuvą.

„Lietuvos energija“ bendradarbiavimo sutartį su UAB „Fortum Heat Lietuva“ dėl naujos kogeneracinės jėgainės projekto Kaune plėtojimo pasirašė 2015 m. gegužės 20 d. po to, kai atviro konkurso metu UAB „Fortum Heat Lietuva“ pateiktas pasiūlymas buvo pripažintas geriausiu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: