© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vienas amerikietis ir du rusai atskrido į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) kosminiu laivu “Sojuz”, kurio kelionė iki orbitinės laboratorijos truko maždaug para trumpiau nei įprasta.

Kosminis laivas “Sojuz TMA-10M” susijungė su TKS 2 val. 45 min. Grinvičo (5 val. 45 min. Lietuvos) laiku, o dar po beveik dviejų valandų JAV nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos astronautas Michaelas Hopkinsas (Maiklas Hopkinsas) ir kosmonautai Olegas Kotovas bei Sergejus Riazanskis perėjo į orbitinę stotį.

Jie prisidėjo prie šiuo metu TKS dirbančio Rusijos kosmonauto Fiodoro Jurčichino, kuris yra stoties vadas, ir dviejų borto inžinierių – NASA astronautės Karen Nyberg (Karen Naiberg) ir italo Lucos Parmitano (Lukos Parmitano) iš Europos kosmoso agentūros (ESA).

“Sojuz TMA-10M” trečiadienį pakilo sklandžiai startavus raketai iš Baikonūro kosmodromo, kurį Maskva nuomojasi iš Kazachstano.

Kosminis laivas apskriejo aplink Žemę tik keturis kartus vietoje įprastų 30, pritaikius manevrą, kuris buvo suplanuotas dar Sovietų Sąjungos laikais, tačiau reguliariai pradėtas taikyti tik nuo praeitų metų.

Mokslininkai ir kosmoso keliautojai seniai svarstė, ar toks pagreitintas skrydis suteikia kokių nors privalumų.

Ilgesnis skrydis, paprastai trunkantis dvi paras, leidžia įgulos nariams labiau prisitaikyti prie nesvarumo sąlygų, taip padeda patikrinti jų fizinę ištvermę..

Sovietų Sąjunga greitųjų skrydžių atsisakė po kelių bandomųjų startų, nes vieno kosmonauto sveikata per tokį bandymą taip smarkiai pablogėjo, jog skrydžių valdymo centras vienu metu baiminosi dėl jo gyvybės.

Kita vertus, du ankstesni sėkmingi “kosmoso ekspreso” skrydžiai, surengti anksčiau šiais metais, įtikino Rusiją pakartoti šį bandymą, numatant, kad toks manevras taps įprastu būdu skristi į TKS.

Vienu iš pagrindinių naujosios misijos akcentų taps 2014 metų Sočio žiemos olimpiados deglo atgabenimas į TKS lapkričio 7 dieną – nors dėl saugumo priežasčių olimpinė ugnis orbitoje nedegs.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: