Organizatorių archyvo nuotr.

Jau seniai praėjo tie laikai, kuomet telefonai buvo naudojami tik skambučiams ar žinutėms – dabar išmanieji jų modeliai gali pasiūlyti kur kas daugiau galimybių. Jų gamintojai teigia, kad aukščiausios kokybės prietaisų kameros gali būti pritaikomos net ir profesionaliai fotografijai, tačiau iš tiesų net ir kai kurie biudžetinės klasės modeliai yra pajėgūs tai padaryti. Jei ieškote išmaniojo telefono būtent tokiems tikslams, turėtumėte atsižvelgti į keletą žemiau aptartų kriterijų.

Kameros moduliai

Prieš dešimtmetį išmaniuosiuose telefonuose įprastai būdavo tik dvi kameros: asmenukėms ir vaizdo skambučiams skirta priekinė ir tradicinei fotografijai skirta galinė. Dabar dauguma aukštesnės klasės modelių turi 3-4 atskirus kameros modulius, o vidutinio lygio išmanieji telefonai gali pasiūlyti du ar tris. Nors yra išimčių, trys kameros moduliai įprastai reiškia, kad rasite itin plataus kampo, plataus kampo ir standartinį teleobjektyvą – to dažniausiai pakanka skirtingų objektų fotografavimui. Tuo tarpu ketvirtasis modulis dažniausiai būna ilgesnis teleobjektyvas.

Megapikseliai

Dažnai teigiama, kad vien į šį parametrą nereikėtų susikoncentruoti, tačiau bet kuriuo atveju ir jis yra pakankamai svarbus Kuo daugiau megapikselių turi kamera, tuo tikslesnių ir detalesnių vaizdų galima tikėtis. Mažesnis jų kiekis nuotraukose sukurs papildomą triukšmą – ypač tuomet, jei sąlygos nebus idealios ir, pavyzdžiui, norėsite fotografuoti prastesniame apšvietime.

Dažnai pamirštama pagalvoti apie telefono ekrano rezoliuciją. Jei ji pakankamai aukšta ir vaizdas ekrane yra ryškus, aiškus, o kameros galimybės – puikios, neteks pajausti jokio disbalanso. Tačiau jei ekrano kokybė bus prastesnė, yra galimybė, kad Jūs paprasčiausiai negalėsite matyti to, ką mato telefono kameros.

Plati diafragma ir didesnis jutiklis

Galima sakyti, kad jutiklis prisiima didesnę atsakomybę už nuotraukų kokybę nei prieš tai minėti megapikseliai – dėl to kartais mažesnį MP skaičių turinčios kameros vis vien gali užtikrinti įspūdingus kadrus. Šiuo atveju reikėtų rinktis telefonus, turinčius didesnį jutiklį: jis galės sugerti daugiau šviesos ir dėl to kokybiškiau perteiks fotografuojamus vaizdus.

Tačiau reikėtų turėti omenyje ir tai, jog prieš pasiekdama jutiklį, šviesa pirmiausiai į fotoaparatą patenka per diafragmą – tai reiškia, kad tokia anga turėtų būti kuo platesnė. Tai ypač aktualu esant silpnesniam apšvietimui. Visgi, šiuo atveju reikėtų žinoti, kad kuo mažesnis skaičius yra nurodytas prie „f“ raide žymimos diafragmos, tuo iš tiesų ji yra platesnė. Pavyzdžiui, f/1,8 anga yra platesnė nei f/2,6, tad pro ją gali prasiskverbti daugiau šviesos.

Papildomos funkcijos

Išmanieji telefonai gali būti aprūpinti ir kitomis naudingomis funkcijomis, užtikrinančiomis dar kokybiškesnes nuotraukas. Pavyzdžiui, prie to ženkliai prisideda automatinis fokusavimas, užtikrinantis didesnį nuotraukų ryškumą. Taip pat naudingas HDR palaikymas, optinio priartinimo funkcija, o dar tik susipažįstantiems su profesionalia fotografija, pravers ir įvairūs fotografavimo režimai. Įvairių papildomų galimybių nestokoja fotografų ypač mėgstami Apple telefonai, kuriuos galėsite apžiūrėti Pigu.lt el. parduotuvėje.

Jūsų biudžetas

Dažniausiai kiekvienos naujos serijos telefonai į rinką atkeliauja su tam tikrais kamerų patobulinimais, todėl gali pasirodyti, jog investavus daugiau, galima tikėtis geresnių galimybių. Visgi, jeigu atidžiau panagrinėsite pagrindinius parametrus, pastebėsite, jog net ir vidutinės klasės išmanieji telefonai kartais gali pasiūlyti įspūdingas kameros galimybes. Puikus to pavyzdys – Xiaomi telefonai, kurie labai greitai išgarsėjo dėl puikaus kainos ir kokybės santykio. Spustelėję ant toliau esančios nuorodos, apie juos galite sužinoti daugiau.

Atkreipę dėmesį į šiuos kriterijus, turėtumėte pakankamai lengvai išsirinkti išmanųjį telefoną profesionaliam fotografavimui. Net ir tuomet, kai jau atrodo, kad nėra kur tobulėti, gamintojai vis dar gali netikėtai nustebinti, tad pravartu susipažinti ir su rinkos naujovėmis. 

Užsakymo Nr. KMC220111

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: