Organizatorių archyvo nuotr.

Sparčiai besikeičiančiame skaitmeninės rinkodaros pasaulyje paieškos variklių optimizavimas (SEO, angl. search engine optimization) išlieka neatsiejama sėkmingos internetinio įvaizdžio dalimi. Tiesa, nepaisant kruopščiai suplanuotos, aktualiausius raktažodžius atliepiančios SEO strategijos, neretai prireikia ir papildomų veiksmų interneto svetainės paruošimui aukščiausioms Google pozicijoms. Techninės klaidos dažnai slepiasi neįtikėtai subtiliai, tad SEO auditas tampa neišvengiama priemone, padedančia atskleisti ir ištaisyti šias problemas bei užtikrinti optimalią svetainės veiklą ir aukščiausius reitingus paieškos varikliuose. Kokius veiksniai ypač aktualūs ir būtini įtraukti į SEO auditą, kad interneto svetainės analizė būtų išties prasminga?

Lėtas puslapio užkrovimo greitis

Viena dažniausių SEO audito metu aptinkamų klaidų, su kuria gali susidurti ir jūsų verslo interneto svetainė – tai lėtas puslapio įkėlimo greitis. Šį trūkumą ilgai netrukus pastebi ne tik paieškos sistemų varikliai, svetainę „apdovanojantys“ žemesnėmis pozicijomis rezultatuose, bet ir vartotojai, mieliau pasirenkantys funkcionalesnį ir greitesnį konkurento puslapį.

Kas turi įtakos sulėtėjusiam svetainės greičiui? Kone dažniausiai ši problema kyla dėl per didelių failų, neoptimizuotų vaizdų arba pernelyg sudėtingo kodo, kuriuo apkraunamas verslo tinklapis. Su kuriuo iš šių iššūkių (ar net keletu jų) susiduria jūsų interneto svetainė, atskleis išsamus SEO auditas, o jį išspręsti padės specialisto rekomendacijos ar net profesionali pagalba.

Prisitaikymas prie mobiliųjų įrenginių

Šiandien mobiliaisiais internete naršo didžioji dauguma interneto vartotojų, tad verslas, ignoruodamas savo tikslinės auditorijos įpročius, rizikuoja ne tik pozicijomis Google dešimtuke, bet ir potencialių pirkėjų susidomėjimu. Mobiliam prisitaikymui svarbi lanksti dizaino struktūra – kuri, beje, tikrai ne visuomet identiška interneto svetainei, matomai kompiuteryje. Įvertinkite, ar visi tinklapio elementai, puikiai atrodantys dideliame ekrane, taip pat sklandžiai rodomi ir mobiliajame?

Netinkama URL struktūra

Kaip interneto vartotojai, taip ir paieškos varikliai „mėgsta“ tvarką, aiškumą bei struktūrą, tad šie kriterijai privalo atsispindėti kiekviename interneto svetainės aspekte. URL nuorodų pavadinimai – viena iš neretai pamirštamų, tačiau SEO pozicijoms ypač svarbių užduočių, kurią optimizacijos metu atlikti tiesiog būtina. Tinkamai struktūruoti (t. y., kiekvienam tinklapio puslapiui identišką pavadinimą turintys) URL adresai užtikrins lengvesnę navigaciją svetainės medyje, o Google algoritmams sufleruos, koks turinys slypi už raktažodžiu papildyto pavadinimo.

Robots.txt failas

Dar viena svarbi techninė klaida, dažnai nematoma plika akimi, tačiau aptinkama SEO audite – neefektyvus ar netinkamai sukonfigūruotas robots.txt failas. Šis failas – tai svarbiausias įrankis, nurodantis paieškos varikliams, kurios svetainės dalys turi būti indeksuojamos, o kurias iš jų reikėtų praleisti. Jei robots.txt nėra paruoštas teisingai, tikėtina, kad verslui ypač aktualūs puslapiai ne tik nebus rodomi aukščiausiose Google pozicijose, bet ir liks nematomi apskritai. Atidžiai peržiūrėkite šį failą ir įsitikinkite, kad visos tikslingais raktažodžiais praturtintos svetainės kategorijos išties yra indeksuojamos, o paieškos varikliai gali kryptingai naršyti po svetainę ir prisidėti prie teigiamų jos rezultatų paieškos sistemose.

Aptarę dažniausiai SEO audite aptinkamas technines klaidas bei supratę jų įtaką interneto svetainės pozicijoms Google, galime drąsiai teigti: kruopščiai atliktas SEO auditas – neišvengiama priemonė sėkmingam verslo internetiniam įvaizdžiui arba tiksliau – pirmiesiems žingsniams link jo. Lėtas puslapio įkėlimo greitis, mobiliosios versijos trūkumai, netinkama URL struktūra ar neefektyvus robots.txt failas – tai klaidos, kurios interneto svetainės lankytojų gali būti pastebimos tik dalinai, tačiau pro algoritmų akis tikrai neprabėga, o galiausiai atsispindi ir verslo rezultatuose. Investuodami į profesionalų SEO auditą ir tikslingai parengtą SEO strategiją, užtikrinsite, kad verslo namai internete – interneto svetainė – būtų optimaliai paruošta tiek aukščiausioms pozicijoms, tiek ir gausiam vartotojų srautui.

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: