(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Gegužės 13 dieną Kauno valstybinio muzikinio teatro sodelyje, prie R. Antinio sukurto paminklo laisvės šaukliui Romui Kalantai, vyko tradicinis minėjimas.

Romas Kalanta, sušukęs „Laisvę Lietuvai“, šiame sodelyje susidegino 1972 metais, prieš 39-erius metus.

Minėjimas prasidėjo Lietuvos himno giedojimu.

Minėjime kalbėjo Kauno miesto mero pavaduotojas Stanislovas Buškevičius ir LR Seimo narys Saulius Stoma. Jie susirinkusiems priminė, kad Romas Kalanta buvo vienas iš tų, kurie protestavo prieš Lietuvos okupaciją ir pasipriešinimą išreiškė įvairiais būdais: nešiojo ilgus plaukus, plačias kelnes, dainavo patriotines dainas.

Kalbėjusieji pažymėjo, kad Romas Kalanta vienas iš pirmųjų ryškių kovotojų už Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą. Jų siekius pratęsė kiti kovotojai, o įsikūręs Sąjūdis ir visa Lietuvos liaudis pasiekė, kad Lietuva, laisva ir nepriklausoma, kurtų šalies ateitį.

Muzikinio teatro sodelyje eiles apie laisvę deklamavo Kauno „Aušros“ gimnazijos moksleiviai, dainavo šios gimnazijos choras, vad. Dainius Druskis. Grupės „The Beatles“ dainas atliko Agnius Rušys ir Julius Brazaičiai. Po minėjimo grupė žmonių, kartu su Kultūros skyriaus vyriausiąja specialiste Irena Simonauskiene aplankė R. Kalantos kapą Romainių kapinėse, padėjo gėlių ir uždegė žvakelių.

Ant paminklo padėta gėlių, prie kiekvieno paminklo akmens sužibo žvakelės.

Vilijampolėje, prie paminklinio akmens R. Kalantai atminti (Panerių g. 34), Vilijampolės bendruomenė „Veršva“ surengė trumpą istorijos pamokėlę ir jaunų atlikėjų koncertą. Dalyvavo Vilijampolės seniūnijos ir bendruomenės atstovai, moksleiviai, svečiai, kalbėjo miesto Savivaldybės vadovai.

Vakar vakare, gegužės 12 dieną, prie paminklo Romui Kalantai vyko neoficialus koncertas – minėjimas: susirinko jaunimas, dainavo patriotines dainas, kalbėjosi.

Gegužės 13 – 14 dienomis kauniečiai ir miesto svečiai gali nemokamai apsilankyti Kauno IX forto muziejaus Okupacijų skyriuje (Žemaičių pl. 73, tel. 37 77 48, 37 77 50). Čia surengta ekspozicija Romui Kalantai atminti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: