Daniil Charms. Nutikimai. Iš rusų k. vertė Sigitas Parulskis. – Vilnius: Tyto alba, 2013 m. – 203 p.

Mane pavadino išgama.

O argi tai tiesa?

Ne, tai netiesa. Įrodymų aš nepateikinėsiu.

Daniilas Charmsas (1905–1942); tikroji pavardė Daniil Juvačiov – rašytojas, palikęs ryškų pėdsaką rusų literatūroje. XX a. trečiajame dešimtmetyje Charmsas su bendraminčiais įkūrė Realiojo meno susivienijimą, kuris ėmė skelbti „naują pasaulėjautą ir naują meną“; tačiau sovietų valdžia literatūros reformuotojus pavadino chuliganais ir prilygino juos klasiniams priešams.

Charmsui gyvenimas tapo absurdiškas ir negailestingas: nepritekliai, tremtis, literatūrinė izoliacija, suėmimai. Antrojo pasaulinio karo pradžioje rašytojas buvo suimtas, pripažintas nepakaltinamu, išsiųstas priverstinai gydyti į psichiatrijos ligoninę ir netrukus mirė.

„Nutikimai“ – apsakymų ir apysakų ciklas, atspindintis XX a. ketvirtojo dešimtmečio Sovietų Sąjungos buitį ir keistą, iškreiptą būtį. Gyvenimo siaubai ir nesąmonės yra ne vien fonas, kuriame vyksta absurdiškas veiksmas, bet ir priežastis, lemianti absurdą ir absurdišką mąstymą.

Absurdiškas humoras, iracionalios, o drauge ir buitiškos situacijos nepasiduoda logikai; kūriniai – tarsi sapnai, kur tiksliai vaizduojamos realaus sovietinio gyvenimo detalės virsta kraupaus, bet juokingo veiksmo scena.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: