© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Afganistano prezidentas Hamidas Karzai (Hamidas Karzajus) delsia pasirašyti svarbų saugumo susitarimą, kuris leistų daliai amerikiečių pajėgų likti šioje šalyje, tokia savo pozicija piktindamas ir Jungtines Valstijas, ir afganų genčių vyresniųjų asamblėją.

Didžioji asamblėja Loja Džirga, į kurią susirinko pustrečio tūkstančio afganų genčių vadų, bendruomenių lyderių ir įtakingų politikų, sekmadienį triuškinama balsų dauguma patvirtino saugumo susitarimą su Jungtinėmis Valstijomis, kuriame numatyta, kad dalis amerikiečių karinio kontingento liks Afganistane po 2014 metų.

2014-aisiais iš Afganistano bus išvestos beveik visos čia dislokuotos NATO kovinės pajėgos – 75 tūkst. karių.

Loja Džirga paragino prezidentą nedelsiant pasirašyti šį saugumo susitarimą.

Tuo tarpu H.Karzai nenurodė, kada ketina tai padaryti, ir pareiškė, jog savo parašą padės tik su tam tikromis sąlygomis.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) sakė, kad asamblėjos balsavimas buvo “pačių Afganistano žmonių įtikinamas patvirtinimas, kad jie įsipareigoję ilgalaikei partnerystei su Jungtinėmis Valstijomis”.

“Loja Džirga taip pat pasisakė už tai, kad Dvišalis saugumo susitarimas būtų pasirašytas iki metų pabaigos”, – pabrėžė J.Kerry.

Saugumo susitarimo šalininkai teigia, kad šis paktas būtinas laikotarpiui po 2014-ųjų, nes Afganistano vyriausybė, nepaisant 12 metų trunkančio karo su Talibano kovotojais, tebėra labai netvirta.

Talibanas, kuris prieš Loją Džirgą pagrasino rengti išpuolius prieš delegatus, jei šie pritars susitarimui, pasmerkė paktą.

“Neteisėtas ir nereikšmingas vergijos paktas su Amerika nepasitarnaus nei amerikiečiams įsibrovėliams, nei nusikaltėliams vergams”, – rašoma Talibano paskelbtame pareiškime, kuriame kalbama apie Loja Džirgos delegatus.

H.Karzai ketvirtadienį pradėdamas Loją Džirgą suerzino Vašingtoną pareiškęs, kad nori atidėti susitarimo pasirašymą iki kitų metų balandžio, kai bus sėkmingai įvykę prezidento rinkimai.

Po keturias dienas trukusių diskusijų, kurios vyko griežto saugumo sąlygomis, Loja Džirgos delegatai, nekantraujantys užbaigti susitarimą su pagrindine Afganistano karine ir finansine partnere, savo baigiamajame pareiškime nurodė, kad H.Karzai paktą turėtų pasirašyti iki šių metų galo.

“Atsižvelgiant į esamą situaciją ir Afganistano poreikius, … šio susitarimo turinys kaip visuma yra patvirtinamas šios Loja Džirgos narių”, – paskelbė asamblėja.

H.Karzai vis dėlto iškėlė tam tikras sąlygas, visų pirma, kad JAV “bendradarbiautų” siekiant taikos su Talibanu, ir pareiškė, jog toliau “dirbs su sutartimi ir tęs derybas”.

Prezidentas taip pat leido suprasti sugriežtinęs savo poziciją dėl amerikiečių kariškių reidų afganų namuose – tai opus klausimas, dėl kurio praėjusią savaitę vos nežlugo susitarimas.

“Jei amerikiečiai dar kartą įžengs į afganų namus, susitarimo nebus”, – griežtai pabrėžė H.Karzai.

Prieš Loją Džirgą prezidento atstovas spaudai pareiškė, kad Kabulas ir Vašingtonas sutarė, jog tokie reidai galimi, bet tik “išimtiniais atvejais”, kai kyla grėsmė amerikiečių karių gyvybei.

Panaši formuluotė buvo ir JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) laiške H.Karzai, tačiau Loja Džirgos išvakarėse Kabulo paskelbtame Dvišalės saugumo sutarties projekte jos nebeliko.

Kabule įsikūrusio Afganistano analitikų centro (AAN) atstovė Kate Clark (Keit Klark) sakė, jog kol saugumo susitarimas nepasirašytas, H.Karzai išlaiko tam tikrą derybinę įtaką.

AAN tinklalapyje K.Clark rašė, kad vienas paaiškinimų, kodėl Afganistanoo prezidentas staiga iškėlė tam tikrų sąlygų dėl susitarimo, kurį Vašingtonas laikė jau užbaigtu, yra jo nuoširdus susirūpinimas dėl to, kas nutiks, kai amerikiečiai jau turės savo rankose saugumo paktą.

“Kaip H.Karzai sakė pirmąją Loja Džirgos dieną, tarp jų (Vašingtono ir Kabulo) nėra pasitikėjimo. Jis netiki jų patikinimais”, – rašė ekspertė.

“Jis nori išlaikyti tam tikrus svertus, nes tai, jo nuomone, yra vienintelis būdas priversti JAV susilaikyti nuo Afganistano suvereniteto sutrypimo”, – pabrėžė K.Clark.

Saugumo paktas galės įsigalioti, kai jį patvirtins Afganistano parlamentas. Tačiau klausimas dėl to, kada šis dokumentas bus pasirašytas, pastarosiomis dienomis iš esmės užtemdė diskusijas apie jo turinį.

JAV valstybės departamentas įspėjo, kad jei susitarimas nebus pasirašytas greitai, gali kilti grėsmė milijardų dolerių vertės pagalbai, kuri būtina šiai karo nualintai šaliai.

Baltieji rūmai pareiškė, jog jiems reikia greito sprendimo, kad būtų galima pradėti planuoti JAV karių judėjimą, ir įspėjo, jog B.Obama dar nenusprendė, ar po 2014-ųjų palikti kažkiek amerikiečių karių Afganistane.

Praėjusią savaitę Kabulo paskelbtas Dvišalės saugumo sutarties projektas, regis, rodo, kad H.Karzai nusileido JAV reikalavimui, jog amerikiečių kariams, kuriuos planuojama palikti toje šalyje po 2014 metų, galiotų Amerikos, o ne Afganistano įstatymai, jeigu jie būtų kaltinami įvykdę kokių nors nusikaltimų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: