© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Afganistano prezidentas Hamidas Karzai (Hamidas Karzajus) šeštadienį paragino Talibaną ir jo sąjungininkus dalyvauti Didžiojoje taryboje, kurioje bus svarstoma saugumo sutartis, galinti leisti daliai JAV karių likti šalyje po 2014 metų.

Apie 2 500 genčių vyresniųjų ir kitų civilių lyderių ateinantį ketvirtadienį turėtų susirinkti į vadinamąją Loja Džirgą, kur spręs, ar reikia priimti siūlomą Dvišalę saugumo sutartį tarp Afganistano ir Jungtinių Valstijų.

“Kviečiame juos – prašome atvykti į šią nacionalinę Afganistano Džirgą pasisakyti, iškelti savo prieštaravimus … ir pasidalyti savo nuomonėmis”, – prezidentas sakė per spaudos konferenciją Kabule.

Sutarties projektas buvo parengtas Kabule praėjusį mėnesį per JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry (Džono Kerio) vizitą. Tačiau galutinai susitarti nepavyko, nes Afganistano prezidentas Hamidas Karzai (Hamidas Karzajus) pareiškė, kad tik Džirga turi teisę spręsti ginčijamus klausimus.

Tarp jų – JAV reikalavimas išlaikyti Vašingtono teisinę jurisdikciją Afganistane planuojamiems palikti Amerikos kariams, tokiu būdu suteikiant jiems teisinę neliečiamybę pagal vietos įstatymus. Šis klausimas išliko pagrindine nesutarimų tema po J.Kerry vizito.

Jeigu minėtą sutartį priimtų Loja Džirga ir Afganistano parlamentas, šalyje liktų 5-10 tūkst. JAV karių, kurie padėtų kautis su išlikusiais tarptautinio teroristų tinklo “al Qaeda” kovotojais ir apmokyti afganų nacionalinę armiją.

Talibanas, kurio režimas buvo nuverstas per JAV vadovaujamą invaziją į Afganistaną 2001 metais, perspėjo Džirgos narius, jog jie bus nubausti kaip “išdavikai”, jeigu palaikys paktą su amerikiečiais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: