(c) kaunoaleja.lt archyvo nuotr.

Kultūros paveldo departamento Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba į Kultūros vertybių registrą įtraukė Aleksoto malūno statinių kompleksą (H. ir O. Minkovskių g. 106, 114, Kaunas). Kompleksą sudaro malūnas, šeši sandėliai, du namai, sarginė bei dviejų tvorų fragmentai.

Į Kultūros vertybių registrą Aleksoto malūnas bei jo priklausiniai įrašyti atsižvelgiant į jų tipiškas reikšmingumą lemiančias architektūrines ir inžinerines vertingąsias savybes: specifinius pastatų tūrius, stogo formas, aukštų išplanavimus, fasadų apdailą ir puošybą, specifinius konstrukcijos ypatumus. Šiam istorizmo stiliaus kompleksui priskirtas regioninis reikšmingumo lygmuo.

Pažymėtina, jog daugumos komplekso pastatų tyrinėtų vertingųjų savybių būklė yra gera, tačiau prieš atliekant tvarkymo darbus rekomenduota atlikti istorinius fizinius tyrimus.

Minėtas technikos paveldo objekto statytas 1887-1890 m., iki XX a. pradžios pristatyti keli priestatai. Seniausias iš komplekso statinių yra malūnas. Šiame triaukščiame pastate buvo gaminami ruginiai miltai. Šiek tiek vėliau pastatyti ir sandėliai. Padidėjus kvietinių miltų poreikiui, 1959 – 1960 m. malūną buvo nutarta rekonstruoti. Pastatyti du pastato aukštai, naujai pastatytas grūdų valymo skyrius, pakeista malimo technologinė schema.

Jau registrinis Aleksoto malūno statinių kompleksas bei kiti į Kultūros vertybių registrą neįrašyti devyni pastatai bei priestatai priklauso AB “Kauno grūdai”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: