enmin.lt archyvo nuotr.

Dujų perdavimo sistemos operatorė “Amber Grid” ruošiasi statyti antrąją magistralinio dujotiekio Klaipėda-Kuršėnai liniją, kuri yra svarbi būsimam suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalui, siekiant dujas tiekti kaimyninėms Baltijos šalims.

“Amber Grid” centriniame viešųjų pirkimų portale paskelbė dujotiekio Klaipėda-Kuršėnai statybos ir vamzdžių pirkimo techninės specifikacijos projektus. Tai reiškia, jog netrukus bendrovė paskelbs konkursus.

“Šiuo projektu siekiama nutiesti magistralinio dujotiekio antrą giją šalia esamo dujotiekio Panevėžys-Šiauliai-Klaipėda”, – teigiama projekte. Jame rašoma, jog dujotiekio prisijungimo taškas bus šiuo metu projektuojama SGD terminalo dujų apskaitos stotis Kiškėnų kaime, Klaipėdos rajone.

Antrąją dujotiekio liniją už 10,5 mln. litų projektavo bendrovės “Ardynas” ir projektų valdymo ir investicijų įmonės “MT Group” konsorciumas. Klaipėda-Kuršėnai dujotiekio plėtros projektas pripažintas valstybei svarbiu ekonominiu projektu.

Dujotiekis svarbus būsimam SGD terminalui Klaipėdoje, iš kurio dujos galėtų būti tiekiamos ir Latvijai. Nuo Kuršėnų dujotiekis eina į Inčiukalnio dujų saugyklą Latvijoje, kur “Klaipėdos naftos” iš dalies valdoma įmonė “Litgas” ketina saugoti dujas.

110 kilometrų ilgio ir 80 centimetrų skersmens antrojo magistralinio jungtis būtų su atšakomis į Naująją Akmenę, Telšius, Rietavą, Plungę, Palangą, Gargždus.

Numatoma, kad projektas bus įgyvendintas 2015 metų pabaigoje, investicijos siektų 220 mln. litų, dalį jo galėtų finansuoti Europos Sąjunga.

“Klaipėdos naftos” vadovas Rokas Masiulis yra sakęs, kad daugiau nei dukart praplatintas dujotiekis nuo Klaipėdos iki Kuršėnų SGD terminalą galėtų paversti regioniniu. Anot jo, nutiesus naują 800 mm vamzdį, terminalo pajėgumas galėtų būti iki 4 mlrd. kubų dujų per metus, o be jo jis liks 1,2-1,5 mlrd. kubų.

Dabar dujotiekio Klaipėda-Kuršėnai vamzdyno diametras siekia 300 mm.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: