(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Aplinkos ministerija, atsižvelgusi į gausius visuomenės prašymus, nutarė perimti savo globon Kauno zoologijos sodą. Toks pasiūlymas bus teikiamas Vyriausybei.

Preliminariai tam jau pritarta pasitarime, vykusiame pas Vyriausybės kanclerį, kuriame kalbėta apie apskričių funkcijų perdavimą kitoms institucijoms.

Klausimas dėl Kauno zoologijos sodo likimo jau ne kartą buvo keliamas viešojoje erdvėje. Iki šiol juo rūpinosi Kauno apskrities viršininko administracija, tačiau, panaikinus apskritis, to nebebus.

Diskutuota, jog zoologijos sodas galėtų pereiti Kauno miesto savivaldybės žinion, tačiau pastarosios įstaigos vadovai pareiškė neturintys finansinių galimybių pasirūpinti zoologijos sodu. Kaip viena iš galimybių svarstyta perduoti zoologijos sodą Kultūros ministerijos pavaldumui, tačiau šios idėjos taip pat atsisakyta.

Pačios įstaigos vadovai reiškė norą, kad sodo steigėjo funkcijos būtų grąžintos Aplinkos ministerijai.

Aplinkos ministerija sulaukė gausių visuomenės prašymų pasirūpinti zoologijos sodu. Susirūpinimą dėl jo likimo reiškė ir dalis Seimo narių, nevyriausybinės organizacijos, viešosios įstaigos.

Aplinkos ministerijos vadovo Gedimino Kazlausko nurodymu ministerijos specialistai susipažino su dabartine Kauno zoologijos sodo situacija. Nustatyta, kad ekonominė įstaigos būklė – sudėtinga, finansavimas jau ne vienerius metus vis mažėja ir pan.

“Visgi atsižvelgėme į tai, kad zoologijos sodo funkcija – ne tik tiesiog laikyti žvėris. Vykdoma ir retų bei nykstančių gyvūnų introdukcijos programa, zoologijos sodas atlieka švietimo funkciją. Be to, įstaiga turi potencialą vystytis, galbūt ateityje keisti savo veiklos pobūdį – kad jis būtų labiau susietas su aplinkosauga. Pavyzdžiui, zoologijos sodas galbūt galėtų užsiimti sužeistų laukinių gyvūnų reabilitacija, slaugymu ir panašiai”, – teigia ministras G. Kazlauskas.

Jis pripažįsta: priimti sprendimą perimti zoologijos sodą nebuvo paprasta. “Puikiai suvokiame, jog sunkmečiu sprendimas perimti tokią įstaigą yra pakankamai rizikingas. Tačiau svarbiau už riziką mums yra visuomenės interesas ir lūkesčiai. Manau, kad didžioji dalis žmonių tikrai tikėjosi būtent tokio, o ne kitokio žingsnio”, – teigia G. Kazlauskas.

2008 metais Kauno zoologijos sodas valstybei kainavo apie 5 milijonus litų, šiemet jam skirti beveik 4 milijonai. 2010 m. planuojama skirti 3,5 milijono litų.

Aplinkos ministro žodžiais, būtų buvę tiesiog nemoralu ir neatsakinga palikti vienintelį Lietuvoje zoologijos sodą likimo valiai. “Juolab, kad turime specialistų, kurie galėtų kuruoti zoologijos sodo veiklą”, – pabrėžia G. Kazlauskas.

Vyriausybei pritarus pasiūlymui perduoti Kauno zoologijos sodą Aplinkos ministerijos administravimo sričiai, bus rengiamas planas dėl tolimesnės įstaigos veiklos, jos tobulinimo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: