Atidengta atminimo lenta Pranui Juozapavičiui
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Šiandien, rugsėjo 15-ąją, P. Juozapavičiaus gimimo dieną, V. Putvinskio g. 34 atidengta atminimo lenta, bylojanti, kad čia 1957 – 1988 m. gyveno kraštotyrininkas, pedagogas ir muziejininkas P. Juozapavičius.

Lentos atidengimo ceremonijoje dalyvavo P. Juozapavičiaus žmona, sūnus, dukra, anūkė, bibliotekininkai, kraštiečiai iš Jiezno, kultūros darbuotojai, visuomenės atstovai.

P. Juozapavičius visą gyvenimą paskyrė Kauno ir jo apylinkių įamžinimui. Stambiausias jo kraštotyriniais veikalas „Kaunas ir jo apylinkės” yra 455 puslapių, jame 256 nuotraukos – tai tikra kraštotyros enciklopedija apie Kauno ir jo apylinkių istorinę praeitį. Keli jo skyriai skirti seniausioms miesto dalims: Rotušės aikštei, senamiesčiui, Vilijampolei, Karmelitams, Šančiams, Fredai, Aleksotui. P. Juozapavičius vienas iš pirmųjų rašė gatvių istorijas, surinko išnykusius Kauno miesto vietovardžius, sudarė Kauno miesto gatvių sąrašą. Garbus kraštotyrininkas nepamiršo ir savo gimtojo Vėžinių kaimo.

„Man didelė garbė Kauno miesto savivaldybės ir mero Rimanto Mikaičio vardu pasveikinti jus ir atidengti šią atminimo lentą kraštotyrininkui P. Juozapavičiui. Turbūt nėra kito tokio žmogaus, kuris būtų tiek surinkęs medžiagos apie Kauną ir jo apylinkes. Ši atminimo lenta bus gražus jo atminimo įamžinimas“, – sakė Kauno miesto tarybos sekretorius Mindaugas Šivickas.

Atminimo lentą pašventino ir sukalbėti maldą už šį darbštų žmogų pakvietė monsinjoras Vytautas Vaičiūnas.

Kauno apskrities viešosios bibliotekos atstovė Dalia Griniuvienė susirinkusiems parodė veikalą „Kaunas ir jo apylinkės“, kuris pasitarnauja daugeliui Lietuvos žmonių. Kraštotyrininkas šiam leidiniui paskyrė 25-erius metus.

D. Griniuvienė padėkojo Kraštotyros draugijos Kauno skyriui ir žmonai už neįkainojamus leidinius.

Kraštotyrininkas Antanas Vaičius sakė: „Dažnai su juo bendravome, jis buvo pasišventęs šiam darbui. Kai skaitome P. Juozapavičiaus veikalus, tai matome, jog jie yra kraštotyros biblija“.

Lentos atidengimo iškilmėse kalbėjo Jiezno seniūnas Algis Bartusevičius. Jis pasidžiaugė, kad atidengta lenta bus gražus kraštiečio atminimo įamžinimas.

Žurnalistas Juozas Pugačiauskas sakė: „Mums džiugu, kad Jiezno kraštas, Vėžinių kaimas išugdė tokį žmogų. Knyga „Dzindzakės žemei prabilus“ yra rašytinis paminklas Vėžionių kaimui“.

P. Juozapavičiaus žmona Albina pažymėjo, kad visas vyro gyvenimas buvo paskirtas kraštotyrai. Jis kasdien pareidavo su knyga rankose. „Dėkoju Kauno savivaldybės Kultūros ir Kultūros paveldo skyriams, Kauno apskrities viešėjai bibliotekai, lentos autoriui architektui Jonui Lukšei ir visiems, kurie saugo jo atminimą, kurie inicijavo šios lentos atidengimą“, – kalbėjo žmona Albina.

Susirinkusiems koncertavo „Ratilėlio“ atlikėjai ir 1-osios muzikos mokyklos folkloro ansamblio „Sauluva“ dainininkė Justina.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: