Atidengta atminimo lenta žuvusiems Afganistane kariams
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauno Aukštųjų Šančių kapinėse spalio 8 dieną atidengta atminimo lenta, skirta pagerbti žuvusius Afganistane karius.

Kauno Afganistano karo veteranų asociacijos nariai šią iškilmingą dieną taip pat paminėjo asociacijos įkūrėjo Rimo Ruzo žūties metines.

Atminimo lentoje trimis kalbomis (lietuvių, rusų ir anglų) įspaustas užrašas „Afganistano kare ir kituose Sovietų Sąjungos kariniuose konfliktuose bei misijose žuvusiems kariams atminti“.

„Karo veteranai – išskirtinė socialinė grupė, nes jiems ne savo valia teko išgyventi klaikiausią žmogiškosios civilizacijos reiškinį – karą. Sovietų okupacinio režimo priversti dalyvauti žiauriame kare, likę gyvi veteranai Lietuvoje neturi pakankamai socialinių lengvatų, nors daugelis jų buvo sunkiai sužaloti fiziškai ir dvasiškai“, – sakė Afganistano karo veteranas, Kauno miesto savivaldybės tarybos narys Gintautas Labanauskas.

Karo veteranų judėjimo pradininkas Lietuvoje ir Afganistano karo veteranų asociacijos įkūrėjas Rimas Ruzas tragiškai žuvo 2002- aisias.

R.Ruzas 1982-1984 metais tarnavo tarybinėje armijoje Afganistane. Nuo 1990 m. buvo Lietuvos socialdemokratų partijos narys. 1997-2000 m. buvo išrinktas Kauno miesto savivaldybės tarybos nariu. Po to dvejus metus buvo LR Seimo nariu.

2003 m. vasario 20 d. Rimui Ruzui buvo suteiktas Kauno miesto Garbės piliečio vardas.

R. Ruzo atminti skirtoje ceremonijoje kartu Kauno miesto ir rajono savivaldybių atstovais dalyvavo Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Latvijos, Estijos ambasadų atstovai, Seimo nariai.

Beveik prieš 23 metus baigėsi karas Afganistane dauguma vaikinų, dalyvavusių tame kariniame konflikte, sąžiningai įvykdė savo karinę ir pilietinę pareigą. Karo skonį pajuto beveik 5 tūkst. Lietuvos jaunuolių. Iš jų 96 žuvo, 97 namo grįžo tapę invalidais, daugelis sužeisti ar kitaip traumuoti. Iš Kauno į Afganistaną buvo pašaukti 407 jaunuoliai, iš jų keturi žuvo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: