(c) Donatas Stankevičius

1929 m. ispanų poetas Federico García Lorca iškeliauja į Niujorką. Miestas karščiausiame chaoso taške, finansinės ir socialinės krizės akivaizdoje. Kol bankininkai šokinėja per dangoraižių langus, tūkstančiai darbininkų ir jų šeimų eilėse laukia norėdami gauti lėkštę karštos sriubos. Lietuvių poetas Jonas Mekas į Niujorką atvyksta 4-to dešimtmečio pabaigoje, bėgdamas nuo karo, apėmusio senąjį kontinentą. Amerika tuo tarpu euforiškai švenčia pergalę kare, o auganti vidurinioji klasė ruošiasi suvartoti visą pasaulį į skutus.

Šios dvi menininkų istorijos tapo įkvėpimu tarptautiniam Ispanijos-Lietuvos teatrų projektui „Atvirų akių panoramos”. Tai – scenos kūrinys, kuriame susipina šiuolaikinis šokis, šiuolaikinis teatras, performenso žanras, gyvai atliekama ir elektroninė muzika, vokalas ir poezija. „Atvirų akių panoramų” kūrėjai – trys Ispanijos ir Lietuvos teatrai. Kauno šokio teatras „Aura”, teatras „Manantiales” ir teatras „Tranvia” susibūrė tam, kad kartu kalbėtų apie bendras patirtis šiuolaikinėje Europoje ir apie tai, kas mūsų laukia ateityje.

Parodytas didžiosiose Isapnijos scenos menų mugėse „Huesca” ir „Mercartes”, o taip pat Valensijoje, Saragosoje, Sevilijoje, po mėnesio trukmės gastrolių, spektaklis keturiems paskutiniams pasirodymams grįžta į Lietuvą. Pirmą kartą čia spektaklis buvo rodomas rugsėjo pradžioje.

Pjuvenomis nubarstytoje scenoje pateikiama tamsi realybë po ekonominės krizės: kontrolė, tabu, viską okupuojanti reklama, pelno siekimas ir pasimetęs žmogus, nežinantis į kurią pusę mestis, ką daryti. Kupinas poezijos, aštraus humoro ir imlaus Europos kasdienybės pajutimo spektaklis siūlo alternatyvų išeities kelią.

„Klaida kiekvienam darbui suteikti autorystę. Taip visuomenė maitina didžiulį savo ego,” – sako spektaklio kūrėjai, todėl ir savo darbą pateikia anonimiškai. Jo kūrėjo vardai nėra atskleidžiami jokioje informacinėje medžiagoje.

Beje, spektaklis žymimas N-18 norint įspėti nuogam kūnui jautrius žiūrovus.
Plačiau apie spektaklį: http://www.aura.lt/main.php/id/2918/lang/1

Video:

„Atvirų akių panoramos“ – šiuolaikinio meno kalba apie kibernetinį kapitalizmą from Kristijonas Jakubsonas on Vimeo.

,


Spektaklis bus parodytas:

Lapkričo 23 d. Kauno kamerinis teatras 19:00
Lapkričio 24 d. Nacionalinis dramos teatras, Vilnius 19:00
Lapkričio 26 d. Varėnos kultūros centras, Festivalis „Verpetai” 18:00
Lapkričio 27 d. Alytaus miesto teatras 18:00

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: