(c) Astos Kazakevičiūtės nuotr.

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį siautusi audra pridarė nemažai žalos Kauno rajone. Labiausiai nukentėjo Rokų ir Taurakiemio seniūnijos. Čia gyventojai likę be elektros, nes nugriauti stulpai ir nutraukti aukštos įtampos laidai. Karmėlavos seniūnijoje vieniems gyventojams stipriai apgadintas gyvenamojo namo stogas. Kol jis bus sutvarkytas, daugiavaikei šeimai Savivaldybė pasiūlė kilnojamąjį namelį, tačiau karmėlaviškiai jo atsisakė ir prašo pagalbos stogui remontuoti.

Nuostolius skaičiuoja ne tik pakaunės žemdirbiai ir ūkininkai, bet ir miškininkai. Pasak Dubravos eksperimentinės mokomosios miškų urėdijos urėdo Kęstučio Šakūno, ypač ryškūs gamtos stichijos pėdsakai liko Rokų, Taurakiemio ir Samylų seniūnijų miškuose. ,,Kol kas nuostolių įvardyti dar negalime, sugadinta apie 70 tūkstančių kubinių metrų medienos“, – sakė urėdas.

Ypač nuniokotas miško ruožas Rokų seniūnijoje, atrodo, kad kažkas medžius pusantro metro aukštyje nurėžė milžinišku skustuvu. Miškuose triūsia girininkai, todėl šiuo metu likęs tik vienas nepravažiuojamas miško kelias link Rokų miško kelmyno, tačiau gyventojai išvažiuoti gali kitu keliuku ir nėra visiškai atkirsti.

Kauno rajono savivaldybės ekologo skyriaus vyr. specialistas Darius Šlapikas informavo, kad ne miškų ūkio paskirties žemėje išverstus ir nulaužtus saugotinus medžius galima tvarkyti nedelsiant ir per penkias darbo dienas keiptis į Ekologo skyrių dėl leidimo išdavimo.

Ant valstybinės reikšmės kelių medžiai buvo nuvirtęs Raudondvario, Lapių, Alšėnų, Ringaudų, Rokų, Samylų, Taurakiemio Užliedžių bei Vandžiogalos seniūnijose, tačiau VĮ Kauno regiono keliai audros padarinius jau likvidavo.

Daug nuostolių padaryta Kauno rajono ypač Neveronių kapinėse: nulaužti medžiai ar jų šakos, išvartyti paminklai.

Vilma Kasperavičienė

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: