(c) Akcijos rengėjų nuotr.

Jaunuoliai prieš alkoholio vartojimą nėštumo metu
Pasibaigus Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro profesinėse mokyklose organizuotai akcijai „Alkoholis ir nėštumas“ dar kartą įsitikinta, kad jaunimui šios temos yra aktualios, reikalingos ir įdomios. Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro psichologės R. Vaitkienės nuomone, temos apie alkoholio ir nėštumo nesuderinamumą galėtų būti plačiau gvildenamos klasių valandėlių metu ar integruotos į įvairias pamokas apie sveiką gyvenseną.

Daugelis mokinių, dalyvavusių akcijoje žino, kad alkoholio vartojimas nėštumo metu yra dažniausia apsigimimų, vystymosi sutrikimų priežastis. Neatsirado nei vieno vaikino, kuris norėtų, kad jo draugė rūkytų, gertų, kategoriškai nepritarė alkoholio vartojimui nėštumo metu: „Žinoma, aš neleisčiau jai to daryti, juk ji gerdama vyną ar alų gali pakenkti ir kūdikiui“, „Aš nenoriu, kad mano vaikas būtų nesveikas…“.

Akcijos metu buvo diskutuojama kokie yra mūsų visuomenėje vyraujantys mitai apie alkoholį. Vieni iš populiariausių, kuriuos paminėjo mokiniai – „Aš būsiu “kietesnis”, jeigu galėsiu išgerti daugiau“, „Aš galiu gerai vairuoti netgi išgėręs“ ir kiti.

Mokinius sudomino vienas iš trumpiausių testų pasaulyje „Ar jūs turite alkoholio vartojimo problemų?“. Testo metu atsakoma į keturis trumpus klausimus, pasirenkant tik „taip“ arba „ne“.

  • Ar jums kada nors kilo mintis, kad reikėtų mažiau gerti?
  • Ar aplinkinių kritika dėl alkoholinių gėrimų vartojimo jus kada nors erzino?
  • Ar kada nors jautėtės kaltas dėl to, kad vartojate alkoholinius gėrimus?
  • Ar esate kada nors ryte pirmiausia išgėręs, kad nusiramintumėte ir pagerintumėte savijautą?

Jei bent į 2 klausimus atsakoma „taip“, yra nemažas pavojus, kad turima alkoholizmo simptomų.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro organizuotoje akcijoje „Alkoholis ir nėštumas“ taip pat buvo išplatinti lankstinukai su kontaktais įstaigų, teikiančių psichologines paslaugas suaugusiems ir vaikams.

Kaip pastebėjo Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro psichologė R. Vaitkienė, jaunimas domisi tokiomis problemomis kaip alkoholio vartojimas nėštumo metu. Būtent jaunystėje išugdytos vertybės, gali jaunuoliams padėti kurti darnią, sveiką ir saugią šeimą. Supratimas apie alkoholio žalą dar negimusiam vaikeliui gali sulaikyti nuo klaidingo poelgio tiek būsimąją mamą, tiek būsimąjį tėtį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: