Baigėsi masinė aukojimo akcija Lietuvos mokyklose
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Du mėnesius trukusi jaunimogidas.lt organizuota masinė aukojimo akcija 18-oje Lietuvos mokyklų baigėsi įspūdingais rezultatais. Vaikų namų ir gausių šeimų vaikams surinkta ir padovanota apie 10 tūkst. daiktų.

Dosniausia Lietuvos mokykla pripažinta Panevėžio „Vilties“ pagrindinė mokykla Panevėžio Algimanto Bandzos kūdikių ir vaikų globos namų auklėtiniams padovanojo per 3000 daiktų, kuriuos „gerumo automobiliukais“ atgabeno VšĮ „Jaunimo gidas“ komanda.

„Prieš prasidedant akcijai ir aš, ir kiti jaunimogidas.lt nariai turėjo kiek kitokį gyvenimo vaikų namuose supratimą – galvojome, kad vaikų gyvenimo sąlygos, tarpusavio santykiai ir bendravimo būdas su atvykstančiais yra daugmaž vienodas.

Praleidus daugybę valandų su vaikais, neturinčiais visavertės šeimos, supratome, kad Lietuvos globos įstaigų situacija labai skiriasi. Vienur vaikai gyvena moderniai sutvarkytuose kambariuose, naudojasi itin geros būklės buities reikmenimis, yra gražiai apsirengę, šypsosi ir jaučiasi lyg namuose, kitur – tvyro slogi atmosfera – vaikučiai prastai aprengti, jiems stinga dėmesio ir žmogiškosios šilumos, dėl atvežto daikto gali kaip mat pulti draugui į atlapus“, – apžvelgia VšĮ „Jaunimo gidas“ direktorė Žydrė Dargužytė.

Jaunimas aukojimo laikotarpiu įsitraukė ne tik į dovanojimo, bet ir į administracinius procesus – aukas reikėjo preciziškai registruoti, kad būtų žinoma, kiek surinkta ir kur jos nukeliaus. Įspūdingiausi paaukoti daiktai – beveik naujas vaikiškas dviratis, kavos aparatas, pusės metro dydžio panda.

„Nors akciją pavyko įgyvendinti sklandžiai, vis dėlto būta nesusipratimų. Panašu, kad kai kuriems lietuviams aukojimas vis dar nebėra žodžių junginio „geriau atiduoti nei išmesti“ sinonimas. Akcijos moto buvo „dovanok tai, ką norėtum gauti pats“. Rūšiuodami daiktus radome dar sovietmečiu pirktų palaidinių, dvelkiančių naftalinu, tačiau nuo kurių dar nenuplėšta kaina – 4 rubliai. Ne ką mažiau nustebino rūbų, skirtų ne vaikams, gausa. Gerai, kad radome juos kur pritaikyti – pasidalinome su Vilniaus gausių šeimų bendrijos ir Utenos rajono, Juknėnų kaimo bendruomenės atstovais“, – prisimena Ž. Dargužytė.

Anot akcijos sumanytojos, labiausiai nustebino palankus verslo atstovų požiūris į vykdomą akciją – į ką kreipėmės, visi prisidėjo. „Galbūt Lietuvoje jau keičiasi verslo suvokimas ir formuojasi socialiai atsakingo verslininko tipažas. Kuo daugiau socialinės atsakomybės versle, tuo daugiau motyvacijos žmogui dirbti tokioje įmonėje“, – apibendrina Ž. Dargužytė.

Akcija į socialines veiklas įtraukė per 5 tūkst. moksleivių, per 350 globos įstaigose gyvenančių vaikų, per 50 savanorių.

VšĮ „Jaunimo gidas“ informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: