(c) stock.xchng archyvo nuotr.

Vos per 5 šių metų mėnesius daugiau nei 5,3 tūkst. bedarbių sukūrė sau darbo vietas, naudodamiesi įstatymų lengvatomis, skirtomis nedarbui mažinti, ir pasinaudojo subsidijomis individualiai veiklai pradėti. Aktyviausiai į smulkiųjų verslininkų gretas stoja Panevėžio ir Vilniaus apskričių bedarbiai – bendras šios priemonės dalyvių, kuriems skirtos subsidijos, skaičius perkopia 2,3 tūkst.

Sau darbo vietas sukūrusių žmonių, kurie pasinaudojo minėtomis lengvatomis, skaičius sudaro didžiąją dalį per tą patį laikotarpį smulkiaisiais verslininkais pagal verslo liudijimą tapusių žmonių. Iš viso nuo liepos 1 dienos tokį sprendimą priėmė per 17,1 tūkst. darbo ieškančių žmonių, tai yra du kartus daugiau nei pernai. Iš jų beveik 31 proc. asmenų skirtos subsidijos individualiai veiklai pagal verslo liudijimus.

Daugiausia norinčių plėtoti smulkųjį verslą yra Panevėžio regione – beveik 1,2 tūkst. bedarbių patenkinti prašymai kompensuoti verslo liudijimo įsigijimo išlaidas. Neatsilieka ir Vilniaus regionas – imtis individualios veiklos čia ryžosi 1154 asmenys. Šiaulių teritorijoje – 798, Klaipėdos – 622 bedarbiai.

Teritorinėse darbo biržose registruoti bedarbiai, norintys užsiimti individualia veikla pagal verslo liudijimą, gali gauti subsidiją verslo liudijimo įsigijimo ir socialinio draudimo įmokų išlaidoms iš dalies padengti. Subsidija individualiai veiklai pagal verslo liudijimą gali būti mokama, kai verslo liudijimas išduodamas ne trumpesniam kaip vieno mėnesio laikotarpiui, o jeigu jis tęsiamas, bendra trukmė yra ne ilgesnė kaip 12 mėnesių.

Pakartotinai subsidija individualiai veiklai pagal verslo liudijimą gali būti skiriama ne anksčiau kaip po 12 mėnesių nuo paskutinės paskirtos subsidijos pasibaigimo dienos. Subsidijos individualiai veiklai pagal verslo liudijimą dydis už kiekvieną veiklos pagal verslo liudijimą mėnesį – 0,25 Vyriausybės patvirtintos minimaliosios mėnesinės algos dydžio (dabar tai sudaro 200 Lt).

LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: