© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

“Boko Haram” pirmadienį prisiėmė atsakomybę už šimtų mokyklinio amžiaus mergaičių pagrobimą Nigerijos šiaurės rytuose, kuris sukėlė tarptautinį pasipiktinimą, ir pagrasino parduoti jas kaip “verges”.

“Aš pagrobiau jūsų mergaites”, – sako šios islamistų grupuotės lyderis Abubakaras Shekau (Abubakaras Šekau) 57 minučių trukmės vaizdo įraše, kurį gavo AFP. Jis kalba apie 276 moksleives, kurios prieš tris savaites buvo pagrobtos iš jų internatinės mokyklos Čiboke Borno valstijoje.

JAV pirmadienį išreiškė susirūpinimą, kad daugelis tų moksleivių galėjo būti išvežtos iš šalies.

JAV valstybės departamento atstovė Marie Harf (Mari Harf) tokį Vašingtono vertinimą pateikė po to, kai vietos pareigūnai Nigerijos šiaurės rytuose AFP sakė, kad tos mergaitės tikriausiai buvo išvežtos į Čadą ar Kamerūną.

“Daug jų tikriausiai buvo išvežtos iš šalies į kaimynines šalis”, – nurodė M.Harf, atsakydama į žurnalistų klausimus.

Pasak M.Harf, Vašingtonas teikia Nigerijai “kontrteroristinę pagalbą” – dalijasi žvalgybine informacija ir yra pasirengęs padėti visais, jo nuomone, “tinkamais” būdais.

53 iš pagrobtų mergaičių sugebėjo pabėgti nuo pagrobėjų, bet 223 dar yra laikomos, praėjusį penktadienį sakė valstijos policija.

Nigerijos prezidentas Goodluckas Jonathanas (Gudlakas Džonatanas) buvo vis labiau spaudžiamas imtis veiksmų dėl šio pagrobimo, įvykdyto balandžio 14 dieną, kai užpuolikai įsiveržė į tų mergaičių mokyklą, išvarė jas iš bendrabučių, susodino į sunkvežimius ir išsivežė.

Sekmadienį vakare pirmą kartą viešai komentuodamas šį pagrobimą, G.Jonathanas pažadėjo, kad vyriausybė suras mergaites ir grąžins jas šeimoms.

“Tai sunkus metas šaliai. Skausmingas”, – sakė jis ir pridūrė, kad paprašė tarptautinės pagalbos sprendžiant šaliai tenkančius saugumo iššūkius.

Minėtame naujausiame vaizdo įraše A.Shekau matyti vilkintis kovine uniforma, stovintis priešais šarvuotį ir du pikapus su kulkosvaidžiais. Šalia jo stovi šeši ginkluoti vyrai pridengtais veidais.

“Aš pagrobiau mergaitę vakarietiško švietimo mokykloje ir jūs esat sunerimę. Aš pasakiau, kad vakarietiškas švietimas turėtų baigtis. Vakarietiškas švietimas turėtų baigtis. Mergaitės, jūs turėtumėt eiti ir ištekėti”, – sako A.Shekau, kuris kalba vietos hausų kalba, arabiškai ir angliškai.

“Aš tai pakartosiu: vakarietiškas švietimas turėtų baigtis. Aš pagrobiau jūsų mergaites. Parduosiu jas turguje, (prisiekiu) Dievu”, – sako A.Shekau ir priduria, kad jo grupuotė tas mergaites laiko kaip “verges”.

“Aš ištekinsiu 12 metų amžiaus moterį. Aš ištekinsiu devynerių metų mergaitę”, – sako jis.

Nepatvirtinti vietos lyderių Čiboke pranešimai rodytų, kad tos mergaitės buvo išvežtos į Čadą ir Kamerūną ir parduotos kaip nuotakos, vos už, pavyzdžiui, 12 dolerių.

Tarptautinis dėmesys pagrobtų mergaičių likimui iš pradžių buvo vangus, bet pastarosiomis dienomis smarkiai suintensyvėjo, iš dalies dėl kampanijos socialinėje žiniasklaidoje (#bringbackourgirls).

Viena šios kampanijos lyderių Naomi Mutah pirmadienį buvo areštuota per susitikimą su pirmąja ponia Patience Jonathan (Peišent Džonatan) – už melagingą tvirtinimą, kad yra vienos iš pagrobtų mergaičių motina.

Kita grupės lyderė Hadiza Bala Usman sakė, kad N.Mutah atstovavo motinoms, kurios negalėjo nuvykti į Abudžą susitikti su P.Jonathan, ir kad pirmoji ponia įsakė ją areštuoti.

Prezidentūra paneigė, kad pirmoji ponia yra su tuo susijusi. N.Mutah areštas pirmadienį buvo plačiai kritikuojamas socialinėje žiniasklaidoje ir vėliau N.Mutah buvo paleista, sakė H.B.Usman.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: