(c) Kauno rajono savivaldybės archyvo nuotr.

Arlaviškių botaniniame draustinyje įrengtas 1,3 km pažintinis pėsčiųjų takas, pritaikytas neįgaliesiems, 5 ha plote atlikti gamtotvarkiniai darbai – miško retinimų kirtimai, retinimai ir svetimžemių augalų kirtimai.

1992 metais įkūrus Kauno marių regioninį parką, dėl unikalaus kadagių slėnio ir turtingos aplinkinių teritorijų gamtinės įvairovės buvo įsteigtas Arlaviškių botaninis draustinis. Jis apima Arlaviškių mišką marių pakrantės šlaite, kurio dalyje auga grynas kadagynas. Draustinyje taip pat auga šie saugomi augalai: boloniniai katilėliai, melsvieji gencionai, gauruotieji gvazdikai. Paprastųjų kadagių ekotopas yra unikalus visame KMRP. Draustinio plotas – 110 ha. Jo tikslas – išsaugoti marių šlaituose augantį kadagyną, natūralių miškų likučius bei naujuosius marių pakrančių želdinius. 2004 metais įsteigta Arlaviškių kadagyno Natura 2000 teritorija.

Natura 2000 – tai europinės svarbos saugomų teritorijų ekologinis tinklas, skirtas išsaugoti visoje Europoje retas ar nykstančias gyvūnų bei augalų rūšis ir gamtines buveines ateities kartoms.

Arlaviškių botaniniame draustinyje išskirtos kadagyno, šaltinių su besiformuojančiais tufais, stepinių pievų buveinės. Kadagynas taip pat patenka į paukščių apsaugai svarbios Kauno marių teritorijos ribas.

Siekiant užtikrinti stabilią buveinių būklę, sudarytas gamtotvarkos planas, pagal kurį numatyta išnaikinti visas svetimžemių medžių ir krūmų rūšis ir sudaryti kuo geresnes sąlygas retiems augalams ir kadagiams augti. Įgyvendinamas projektas padės pasiekti gamtotvarkos tikslų.

Kauno rajono savivaldybės informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: