© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė teigia sulaukusi Lietuvoje besilankančio Europos Sąjungos (ES) žemės ūkio ir kaimo plėtros komisaro Daciano Cioloso (Dačianas Čiolosas) patikinimo, kad ES paramos nuo Rusijos sankcijų nukentėjusioms ESšalims skirstymas ir paraiškų dėl kompensacijų priėmimas bus atnaujintas.

“Kaip patikino komisaras, šita parama bus atnaujinta, bet jau bus tai, ką mes iš karto siūlėme, kad reikia kiekvienai valstybei taikyti ir pagal sektorius, ir pagal kiekius eksporto, pagal regionus peržiūrėti kiekvieną valstybę. Negalima paleisti vieną kainą, vieną sumą visai Europai. Tą dabar pamatė, kas atsitiko, kai viena valstybė (Lenkija – BNS) pretenduoja į visą sumą – 125 mln. eurų”, – penktadienį interviu LRTradijui teigė ministrė.

V.Baltraitienė tikisi, kad Briuselis tikrins Lenkijos pateiktas paraiškas dėl kompensacijų.

“Manau, bus tikrinama, bus žiūrima (…) Sunku net įvardinti, kaip Lenkija pateikė tiek daug tų prašymų, kiek visa Europa neeksportavo į Rusiją. Turbūt dėl to ir buvo sustabdyta (paraiškų dėl paramos priėmimas – BNS), nes Lenkija pateikė paraiškas visai sumai. Mes galvojome, kad Lietuva nespėjo, pasirodo ir kitos valstybės nespėjo šito padaryti (pateikti paraiškas dėl kompensacijų – BNS)”, – sakė V.Baltraitienė.

Šią savaitę Europos Komisija, motyvuodama tuo, kad paraiškų paramai pateikta daugiau nei skirta pinigų, pristabdė paraiškų priėmimą 125 mln. eurų paramai vaisių ir daržovių augintojams, nukentėjusiems nuoRusijos taikomų ES produktų importo apribojimų.

Lietuva nuostoliams dėl Rusijos embargo kompensuoti prašo 46 mln. eurų (beveik 160 mln litų). Paramos prašoma ir pieno gamintojams, gyvulių bei daržovių augintojams – finansavimas būtų skiriamas ne žemės ūkio produkcijos perdirbėjams, o žemdirbiams.

Rusija rugpjūčio pradžioje 1 metams apribojo mėsos, vaisių ir daržovių, pieno ir jo produktų importą iš Europos Sąjungos, JAV ir kitų šalių, palaikančių sankcijas Rusijai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: