(c) Wikipedia Commons archyvo nuotr.

Vaško lydymo krosnis prie Rotušės vėl trauks kauniečius ir miesto lankytojus, kai ji bus suremontuota.

Remontas bus atliekamas pagal architekto Algimanto Kančo projektą, darbus apmokės restoranų tinklas „Bernelių užeiga“. Darbai prasidės jau antradienio rytą.

Kauno miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos biuro vedėjo Kęstučio Ignatavičiaus iniciatyva 2002 metais vaško lydymo krosnis Rotušės aikštėje buvo atkasta ir įrengta jos ekspozicija.

„Deja, vandalai sudaužė stiklą ir krosnies nebebuvo įmanoma įžiūrėti. Dabar bus keičiamas stiklas, taip pat bus įrengtos papildomos ventiliacijos angos, kad stiklas nerasotų. Danga bus įrengta taip, kad ant jos negalėtų užvažiuoti automobiliai“, – sakė K. Ignatavičius.

1973 metais Kauno istorijos tyrėjas archeologas Karolis Mekas ir jo kolegos Rotušės aikštėje atkasė devynias XV-XVI amžiaus vaško lydymo krosnis. Paskui jos vėl buvo palaidotos po grindiniu.

K. Ignatavičius prieš keletą metų taip pat rado rėmėjų vaško krosnies ekspozicijai įrengti. Tuomet iniciatyvą parėmė „Korio“ grupės prezidentas Kornelijus Bačkevičius ir AB „Kausta“ generalinis direktorius Antanas Butkus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: