G. Barysaitės/prezidente.lt arch. nuotr.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė paragino Moldovą nepasiduoti išoriniam spaudimui integracijos į Europą kelyje.

Pasirengimą lapkritį Vilniuje vyksiančiam Europos Sąjungos (ES)Rytų partnerystės viršūnių susitikimui šalies vadovė Niujorke aptarė su Moldovos ministru pirmininku Yuri Leanca (Jurijumi Lenka).

Vilniaus susitikime tikimasi parafuoti ESAsociacijos sutartį su Moldova.

“Vilniaus viršūnių susitikime bus žengtas rimtas žingsnis Moldovos integracijos į Europą kelyje. Moldova, ryžtingai žengdama Europos kryptimi, patiria išorinį spaudimą. Tačiau svarbu jam nepasiduoti ir toliau sparčiai įgyvendinti pradėtas reformas”, – pranešime spaudai teigė prezidentė.

Prezidentūros pranešime konkreti spaudimą daranti šalis neįvardijama, bet D.Grybauskaitė tikriausiai turėjo omenyje Rusiją, kurią Vakarai kaltina spaudimu Rytų Europos šalims.

Lietuvos prezidentė ir Moldovos premjeras Niujorke dalyvauja Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos debatuose.

Derybos su Moldova dėl Asociacijos sutarties buvo pradėtos 2010 metų sausio mėnesį. Techninės derybos baigtos šių metų birželį.

Anot prezidentės spaudos tarnybos, tikimasi Asociacijos sutartį su Moldova pasirašyti 2014 metais.

Pasak D.Grybauskaitės, siekiama pažangos ir vizų liberalizavimo su Moldova klausimais. Tikimasi, kad jau artimiausiu metu Moldova užbaigs antrąjį Vizų liberalizavimo veiksmų plano etapą ir ES Taryba galės pradėti svarstyti sprendimą dėl vizų režimo Moldovai panaikinimo. Šiuo metu laukiama paskutinių Moldovos ir Europos Komisijos ataskaitų dėl pasiektos pažangos.

Prezidentė ir Moldovos ministras pirmininkas taip pat kalbėjo apie abiejų šalių energetinės priklausomybės nuo Rusijos bendrovės “Gazprom” mažinimą. Moldovoje rugpjūtį pradėtos Iasi-Ungheni dujotiekio statybos, kuris sujungs Moldovą su Rumunija, o kartu ir ES.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: