(c) Dainavos jaunimo centro archyvo nuotr.

Šią savaitę Dainavos Jaunimo centre vyko susitikimas su Kauno miesto mokyklomis. Į susitikimą su Jaunimo centro darbuotojais bei Dainavos poliklinikos direktoriumi Giedriumi Andziukevičiumi atvyko 18 mokyklų atstovų.

Susitikimo metu buvo pasakojama apie Dainavos Jaunimo centro veiklą ir bendradarbiavimo svarbą su mokyklomis, siekiant ugdyti sveiką, tolerantišką ir laisvą visuomenę.

„Dainavos Jaunimo centro veikla orientuota į psichologinės ir lytinės paauglių sveikatos stiprinimą. Mes siekiame atsisakyti senų pažiūrų, jog patyčias reikia kęsti. Jeigu vaikas yra kitoks, iš karto visuomenė jį atmeta ir išskiria, kas dažnai veda jaunuolį prie savižudybės,“ – kalbėjo VšĮ Kauno Dainavos poliklinikos direktorius Giedrius Andziukevičius.

Visos paslaugos Dainavos Jaunimo centre yra teikiamos nemokamai. Kreiptis gali visi Kauno miesto jaunuoliai, nesvarbu kuriai gydymo įstaigai jie priklausytų. Dainavos Jaunimo centro vadovė Vytautė Užaitė patikino, kad „jaunas žmogus jaučiasi daug drąsiau ir saugiau, eidamas pro tas duris, kurios yra skirtos būtent jam. Jaunuoliai lengviau atsidūsta, kad jiems nereikia keliauti per visą polikliniką, stovėti bendrose registratūrose“.

Anonimiškas bei individualias konsultacijas paaugliams teikia ginekologė, psichologė, socialinė darbuotoja, slaugytoja, šeimos gydytoja, visuomenės sveikatos specialistas. Atėję jaunuoliai gauna visą paslaugų kompleksą. Taip pat planuojama dirbti grupėmis, aptariant ir sprendžiant bendras paauglių problemas.

Nuo šių metų pavasario pasirašyta labai svarbi bendradarbiavimo sutartis su jaunimo linija. Dainavos Jaunimo centre dirba apie 40 savanorių, kurie vakarais, naktimis ir savaitgaliais nemokamai teikia anoniminę psichologinę pagalbą telefonu 8 800 28888. „Dirbdami kartu mes matome labai didelę prasmę. Tai savotiškas prisidėjimas prie jaunuolių krizinių situacijų valdymo ir pagalbos tęstinumo“ – kalbėjo centro vadovė V.Užaitė.

Ateityje planuojama toliau vystyti sveikatos paslaugas, teikti psichosocialinę pagalbą, didinti sveikatos paslaugų prieinamumą, su jaunimo linija vystyti bendradarbiavimo kryptį, vykdant savižudybių prevenciją, su vaikų linija dirbi patyčių mažinimo srityje. Jau vykdomo jaunimo linijos projekto „Užtrauktukas“ pagalba, siekiama suvienyti sveikus visuomenės narius su „kitokiais“, kad neliktų socialinės diferenciacijos.

Dešimties metų darbo patirtį mokyklose turinti, Dainavos Jaunimo centre dirbanti psichologė Asta Blandė įvertino, kuo Jaunimo centras gali padėti mokykloje besimokantiems paaugliams. “Matau labai didelę svarbą bendradarbiaujant su mokykla. Kartais paaugliams, jaunimui gali būti patraukliau ateiti čia, o ne konsultuotis mokykloje. Visai ne dėl to, kad vienur psichologai geresni už kitus. Neretai paaugliui sunku kreiptis pagalbos toje aplinkoje, kur mato jo bendraklasiai, draugai. Tai gali tapti dar vienu patyčių objektu. Ne visada jie supras, kad kreiptis pas psichologą ne gėda. Pagalba naujoje aplinkoje su specialistu, prie arbatos puodelio, kartais gali būti sėkmingesnė“.

Kauno Dainavos poliklinikos direktorius G.Andziukevičius teigė, kad „mes visi turime sujungti savo pastangas, kad to pasiektume. Norime, kad įsijungtų visos Kauno miesto mokyklos. Tai mūsų visų bendras darbas“.

„Mes galime sėkmingai dirbti su vaiku, jo šeima, tačiau vaikas turi grįžti į mokyklos aplinką, kur, pavyzdžiui, patyčių atveju, jis jaučiasi baimingas ir nesaugus. Tad centro darbuotojų ir mokyklos bendradarbiavimas ir pasiskirstymas funkcijomis, teikiant pagalbą, yra tikrai vertingas. Tik taip galima siekti efektyvios, tęstinės ir sisteminės pagalbos“ – užbaigė psichologė A.Blandė.

Indrė Gedminaitė

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: