(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Statistikos departamentas praneša, kad 2010 m. spalio mėn., palyginti su rugsėjo mėn., vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,5 procento.

2010 m. spalio mėn., palyginti su rugsėjo mėn., bendrajam vartotojų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 1 procentu pabrangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, 2,6 procento – drabužiai ir avalynė, 1,1 – būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos ir 1,6 procento atpigusios ryšių, 0,5 – poilsio ir kultūros prekės ir paslaugos.

Vartojimo prekių kainos per minėtąjį laikotarpį padidėjo 0,8 procento, o paslaugų kainos sumažėjo 0,4 procento.

Didžiausią įtaką mėnesiniam (2010 m. spalio mėn., palyginti su rugsėjo mėn.) maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų pokyčiui turėjo 2,1 procento pabrangusi duona ir grūdų produktai, 2,2 – pienas ir jo produktai, sūris, 2,8 – kava, arbatžolės, kakava, 2,1 – sviestas, aliejus ir riebalai, 1,1 – cukrus, uogienė, šokoladas ir saldumynai ir 0,8 procento atpigę vaisiai ir uogos, 0,7 procento – mineraliniai vandenys, gaivieji gėrimai ir sultys.

Mėnesiniam drabužių ir avalynės kainų pokyčiui įtaką darė dėl naujų rudens-žiemos sezono kolekcijų pasirodymo 2,5 procento padidėjusios drabužių ir 2,8 – avalynės kainos. Aprangos reikmenys pabrango 4,5 procento.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui daugiausia įtakos turėjo 4,4 procento pabrangusi centralizuotai tiekiama šiluma, 6,1 – suskystintos dujos maistui gaminti, 1,1 procento – kietasis kuras ir 1,3 procento sumažėję būsto nuomos mokesčiai.

Ryšių prekių ir paslaugų kainų sumažėjimą nulėmė 2,6 procento atpigusios judriojo telefono ryšio paslaugos.

Poilsio ir kultūros prekių ir paslaugų kainų pokytį lėmė 2,5 procento atpigusios atostogų išvykos, 2,7 – vaizdo aparatūra, 1,2 procento – duomenų apdorojimo įrenginiai ir 2,9 procento pabrangusios gėlės, 2,1 procento – žaislai.

Iš kitų prekių ir paslaugų, turėjusių įtakos bendrajam vartotojų kainų pokyčiui, galima paminėti 2,2 procento pabrangusias suskystintas automobilines dujas, 1,1 – trumpalaikio naudojimo namų ūkio prekes, 0,8 – alų, 1,4 – namų ir sodo įrankius bei įrenginius ir 0,5 procento atpigusį benziną, 0,9 – baldus, 0,6 – kavinėse ir baruose teikiamas viešojo maitinimo paslaugas, 1,4 – asmens higienos reikmenis, 1,3 – kosmetikos priemones, 1,2 procento – nenaujus lengvuosius automobilius.

2010 m. spalio mėn. metinė (2010 m. spalio mėn., palyginti su 2009 m. spalio mėn.) infliacija sudarė 2,7 procento. Metinį kainų pokytį lėmė 13,1 procento pabrangusios būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos, 3,6 – maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, 5,7 – transporto prekės ir paslaugos ir 4,7 procento atpigę drabužiai ir avalynė, 6,2 – ryšių prekės ir paslaugos, 3,1 procento – būsto apstatymo, namų apyvokos įrangos ir kasdienės būsto priežiūros prekės ir paslaugos.

Prekės per metus pabrango 4 procentais, o paslaugos atpigo 1,3 procento.

Statistikos departamentas
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: