© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Politologai teigia, kad Europos Sąjungos (ES) ir Jungtinių Valstijų diplomatų pokalbių telefonu nutekinimas turi panašumų su atveju, kai vasarą buvo paviešinti Lietuvos diplomatų pasikalbėjimai.

Politikos ekspertų teigimu, paviešinti pokalbiai apie situaciją Ukrainoje gali sukiršinti JAV ir ES, o tuo yra suinteresuota Rusija.

“Čia yra labai daug įdomių ir netikėtų sąsajų su mūsų atveju”, – BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius.

“Jeigu mes darytume prielaidą, kaip ir buvo pirma diskutuojama, kad mūsų diplomatų pokalbių nutekinimas yra priešiškų valstybių tam tikra operatyvinė veikia ir aktyvios operacijos, ir kol kas ignoruotume tas kitas versijas, kurios irgi dabar yra viešojoje erdvėje, tai tada galima būtų sakyti, kad iš principo buvo testuojamas Lietuvoje tam tikras specialiųjų tarnybų veiklos modelis, kuris vėliau pritaikytas Ukrainos kontekstu”, – teigė jis.

Tuo metu politologas Liudas Zdanavičius sakė, kad sąsajos tarp dabartinio diplomatų pokalbių paviešinimo ir vasarą vykusio Lietuvos diplomatų pokalbių nutekinimo skandalo nėra vienareikšmės.

“Vargu, ar čia reikėjo mokytis su mumis. Vis dėlto, viešinti Lietuvos, kad ir pirmininkaujančios ES, pareigūnų pokalbius ir JAV, kuri yra įtakingiausia pasaulio valstybė, diplomatų pokalbius nėra tas pats”, – sakė politologas.

Tačiau jis pripažįsta, kad provokacija surengta panašiai.

“Instrumentas atrodytų iš pirmo žvilgsnio labai panašus, ir technologija panaši, bet vis dėlto lygis yra tiesiog visiškai kitas. Suprantama, kad grįžtamasis ryšis iš JAV pusės gali būti nepalyginamai stipresnis nei iš Lietuvos ar netgi ES”, – dėstė L.Zdanavičius.

Pasak N.Maliukevičiaus, pokalbių paviešinimas naudingas Rusijai, siekiant pasėti nesutarimus tarp Vakarų šalių ir opozicijos lyderių.

“Rusija šiuo atveju būtų suinteresuota dėl kelių priežasčių – viena priežastis yra sudaužti kaktomis didžiuosius Vakarų diplomatijos žaidėjus Ukrainoje vieną su kitu, ir dar supriešinti Ukrainos opozicijos lyderius ir parodyti neigiamoje šviesoje, kaip jais neva yra manipuliuojama”, – aiškino N.Maliukevičius.

Jo vertinimu, provokacija taip pat siekiama toliau kurti tam tikrą “baubą” Rusijos visuomenei dėl neva gresiančių vakarietiškų manipuliacijų jų pilietinei visuomenei.

Abu politologai teigė, jog dabartinis skandalas parodo, kad nuo situacijos, kurioje vasarą atsidūrė Lietuvos diplomatai, neapsaugotas niekas.

“Nesaugūs dabar pasijaučia ne tiktai Lietuvos diplomatai”, – sakė N.Maliukevičius, pažymėjęs, kad JAV ir ES elgesys su provokacijoje figūruojančiais diplomatais bus galimybė Lietuvai pasitikrinti, ar ji panašioje situacijoje elgėsi adekvačiai.

“Jeigu vis dėlto šitie pokalbiai yra nepadirbti, nesumontuoti, tai yra puiki iliustracija, kad netgi Jungtinių Amerikos Valstijų diplomatams, taip pat, kaip ir Lietuvos diplomatams, kibernetinės grėsmės ir apskritai pasiklausymas yra didžiulė grėsmė”, – teigė L.Zdanavičius.

Internete neseniai paviešinti su privatūs ES ir JAV diplomato pokalbiai.

Viename jų amerikiečių aukščiausio rango diplomatė Europos reikalams Victoria Nuland (Viktorija Njuland) pavartojo nešvankybę, kalbėdama apie ES atsaką į krizę Ukrainoje, per kurią Vašingtonas ir Briuselis atsidūrė diplomatinėje priešpriešoje su Kijevu ir Maskva.

“Dėjom ant ES” (Fuck the EU),” sakė V.Nuland per pokalbį telefonu su JAV ambasadoriumi Kijeve Geoffu Pyattu (Džefu Pjatu), kuris buvo slapta įrašytas ir vėliau paskelbtas portale “YouTube” su titrais rusų kalba.

Kitame įraše Catherine Ashton (Ketrin Ešton) vadovaujamos Europos išorės veiksmų tarnybos aukšto rango pareigūnė Helga Schmid (Helga Šmid) sako, jog “amerikiečiai vaikšto ir pasakoja žmonėms, kad mes per silpni, o jie yra griežtesni dėl sankcijų”. Ji ES ambasadoriui Ukrainoje Janui Tombinskiui (Janui Tombinskiui) aiškina, kad C.Ashton iš tiesų yra “tame pačiame puslapyje” ir tik nori parengti sąlygas.

“Turėtumėt žinoti, jog mus tikrai neramina tai, kad amerikiečiai vaikšto minėdami mus ir užtraukdami mums gėdą”, – įraše sako H.Schmid.

Interneto svetainėje “YouTube” praėjusių metų vasarą buvo pasirodę slapta įrašyti Lietuvos diplomatų pokalbiai telefonu. Po šio skandalo pareigų neteko ambasadorius Vengrijoje Renatas Juška ir ambasadorius Azerbaidžane Artūras Žurauskas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: