Eurolygos komandose - pajėgūs NBA krepšininkai

Kauno „Žalgiris“ – prieš Maskvos CSKA. Šiomis rungtynėmis „Žalgirio“ arenoje, spalio 17 dieną, prasidės naujasis „turkish Airlines“ Eurolygos sezonas.

Eurolygos mūšiai šįkart bus dar įdomesni, nes geriausiose Senojo žemyno komandose dėl NBA vykstančio lokauto rungtyniaus didelis būrys stipriausios pasaulio lygos žaidėjų. Įvairiems užsienio klubams atstovaus gausybė Lietuvos krepšininkų.

Ypač intriguojanti turėtų būti pirmoji – „Žalgirio“ ir CSKA ekipos, kurioje žaidžia Ramūnas Šiškauskas – akistata. Praėjusį sezoną Rusijos čempionai, kuriuos dabar treniruoja buvęs „Žalgirio“ strategas Jonas Kazlauskas, Eurolygoje patyrė visišką fiasko, bet šįkart, be abejonės, bus tarp pagrindinių pretendentų triumfuoti elitiniame žemyno turnyre. Andrejaus Kirilenkos, Milošo Teodosičiaus, Nenado Krstičiaus ir Darjušo Lavrinovičiaus atėjimas į komandą CSKA vėl pavertė superklubu.

Tiesa, ir J. Kazlausko auklėtiniai dar buksuoja. Neseniai VTB Vieningosios lygos čempionate jie sensacingai nusileido Sankt Peterburgo „Spartak“.

Ne mažiau galingą komandą subūręs „Žalgiris“ kol kas nerodo solidaus žaidimo. Jei žalgiriečiai suderins komandinius ryšius, jie gali sustabdyti „Raudonąją armiją“. „Žalgiris“ pagal turimus žaidėjus pajėgus pretenduoti į finalo ketvertą.

Kauno klubo gerbėjai viliasi, kad į komandą įsilieję Ty Lawsonas, Sonny Weemsas, Robertas Javtokas, Marko Popovičius, Milovanas Rakovičius aikštėje vers kalnus. Turbūt vienintelis ekipos „komplektavimo“ trūkumas – per didelis įžaidėjų skaičius. Treneriui Iliasui Zourosui teks pasukti galvą, kaip aikštėje padalyti minutes T. Lawsonui, M. Popovičiui, Mantui Kalniečiui ir Dejuanui Collinsui.

Eurolygos varžybų grupės

A grupė – Kantu „Bennet“ (Italija), Bilbao „Bizkaia Basket“ (Ispanija), Vitorijos „Caja Laboral“ (Ispanija), Stambulo „Fenerbahce Ulker“ (Turkija), Pirėjo „Olympiacos“ (Graikija), Nansi SLUC (Prancūzija).

Šios grupės komandas galima suskirstyti į dvi grupes. Dėl 1-3 vietų turėtų grumtis „Fenerbahce Ulker“, „Caja Laboral“ ir „Olympiacos“. Likusios ekipos pagal sudėtį yra ne tokios stiprios, tačiau jos gali iškrėsti kiaulysčių favoritams.

Nors po praėjusio sezono Stambulo klubą paliko Darjušas Lavrinovičius, Šarūnas Jasikevičius, Tarence’as Kinsey, tačiau Turkijos čempionai, daugelio specialistų teigimu, tikrai nesusilpnėjo. Ekipą papildė aukšto lygio krepšininkai: puolėjai kroatas Bojanas Bodganovičius, amerikietis Jamesas Gistas, įžaidėjas iš JAV Curtisas Jerrellsas.

Grįžo sunkią traumą išsigydęs aukštaūgis slovėnas Gašperas Vidmaras. „Fenerbahce Ulker“ gerbėjai tikisi, kad praėjusio sezono košmaras nepasikartos – tada į finalo ketvertą planavusi patekti Turkijos komanda neperšoko net „Top 16“ barjero. Papildoma motyvacija kautis – finalo ketverto varžybos šįkart vyks Stambulo „Sinan Erdem“ arenoje, kurioje namų rungtynes žaidžia „Fenerbahce Ulker“.

„Caja Laboral“ ekipa „popieriuje“ atrodo prasčiau nei praėjusį sezoną. Pagrindiniai nuostoliai – į kitus klubus persikėlė buvusi viena geriausių Eurolygos gynėjų porų – sumanus ir techniškas brazilas Marcelinho Huertas bei įspūdingu greičiu pasižymintis amerikietis Davidas Loganas. Pasitraukė ir vidurio puolėjas kroatas Stanko Baračas. Didžiausia spraga, jog baskų klubas neturi tipiško vidurio puolėjo. „Caja Laboral“ aprangą apsivilko buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ puolėjas juodkalnietis Milko Bjelica, iš NBA „Toronto Raptors“ klubo atvyko buvęs Lino Kleizos ekipos draugas puolėjas Joe Dorsey.

Šis amerikietis yra patikimas gynybos specialistas, tačiau puolimas yra jo Achilo kulnas. Iš Madrido „Real“ grįžo sūnus paklydėlis Pablo Prigioni. Argentinietis – vienas protingiausių Eurolygos įžaidėjų, bet jam – jau 34-eri. Bene solidžiausias pirkinys – amerikietis gynėjas Reggie Williamsas, kuris praėjusį sezoną NBA „Golden State Warriors“ klubui pelnydavo po 9,2 taško, tritaškius metė 42 proc. taiklumu. Jam baskai atseikės net 1,5 mln. dolerių už sezoną. Jei NBA baigsis lokautas, šis krepšininkas galės grįžti namo tik tuo atveju, jei pats sumokės 1 mln. dolerių išpirką.

Dėl Graikijai smogusios finansų krizės susilpnėjo „Olympiacos“ gretos. Komandoje nebėra buvusių lyderių: serbo įžaidėjo Milošo Teodosičiaus, graikų vidurio puolėjo Ioannio Bourousio, atakų organizatoriaus Theodoro Papalouko. Pirėjo ekipą papildė iš „Lietuvos ryto“ atvykęs snaiperis Martynas Gecevičius, vienas iš Lietuvos rinktinės žudikų Europos čempionate puolėjas iš Makedonijos Pero Antičius, į klubą grįžo puolėjas graikas Georgios Printezis, prie „Olympiacos“ prisijungė amerikiečiai puolėjai Kyle’as Hinesas ir Mattas Howardas.

Pastarasis krepšininkas su JAV studentų lygos komanda „Butler Bulldogs“ praėjusius du sezonus iš eilės žaidė didžiajame NCAA finale ir buvo vienas pagrindinių ekipos vedlių. Kaip ir „Caja Laboral“, „Olympiacos“ gali turėti bėdų vidurio puolėjo pozicijoje – naujokas Lazaros Papadoupolos yra patyręs žaidėjas, bet vienas lėčiausių aukštaūgių Eurolygoje.

Eurolygos naujokai „Bizkaia Basket“ krepšininkai praėjusį sezoną sensacingai prasimušė į Ispanijos čempionato finalą. Dabar baskų klubas turėtų būti dar stipresnis – Bilbao ekipos aprangą apsivilko „centras“ iš JAV D’oras Fischeris, patyrę ispanai įžaidėjas Raulis Lopezas, puolėjas Rogeris Grimau.

Praėjusį sezoną Italijos pirmenybių finale žaidusi Kantu komanda – praeityje vienas tituluočiausių žemyno klubų, bandysiantis susigrąžinti prarastą šlovę. Nagus rodys ir Prancūzijos čempionė SLUC ekipa, kuri turi itin ryškią žvaigždę – Prancūzijos rinktinės ir buvusį „Portland Trail Blazers“ puolėją Nicolą Batumą.

B grupė – Bambergo „Brose Baskets“ (Vokietija), Maskvos CSKA (Rusija), „KK Zagreb“ (Kroatija), Atėnų „Panathinaikos“ (Graikija), Malagos „Unicaja“ (Ispanija), Kauno „Žalgiris“.

Į pirmąją poziciją grupėje, kurioje galynėsis net penkių šalių čempionai, realiausiai pretenduoja CSKA krepšininkai. Jiems aršiausią konkurenciją tikriausiai sudarys „Panathinaikos“ ir „Žalgiris“.

Nors Eurolygos čempionų titulą ginsiančio „Panathinaikos“ biudžetas sumažėjo, tačiau tai nereiškia, kad stipriausia Graikijos komanda bus mažiau pavojinga varžovams. Atėnų klubo didžiausias pliusas – „Panathinaikos“ išsaugojo beveik visą savo branduolį, o vienas geriausių visų laikų Europos trenerių Željko Obradovičius su „Panathinaikos“ darbuosis 13-tą sezoną iš eilės.

Atėnų komanda neteko Antonio Fotsio, Drew Nicholaso. Ko gero, geriausias naujokas – gynėjas D. Loganas. Intriga – ar į klubą grįžęs Šarūnas Jasikevičius duos naudos komandai ar tik padavinės rankšluosčius ekipos draugams nuo atsarginių žaidėjų suolo.

Į „Top 16“ traukinį turėtų įšokti Malagos „Unicaja“. „Brose Baskets“ ir „KK Zagreb“ krepšininkai vargu ar įstengs užimti bent ketvirtąją vietą.

C grupė – Milano „Emporio Armani“ (Italija), Šarlerua „Belgacom Spirou“ (Belgija), Stambulo „Anadolu Efes“ (Turkija), Tel Avivo „Maccabi Electra“ (Izraelis), Belgrado „Partizan mt:s“ (Serbija), Madrido „Real“ (Ispanija).

Tai – viena pajėgiausių grupių, galbūt net pati pajėgiausia. Į pirmąją vietą pretenduoja net keturi klubai. Už borto turėtų likti „Belgacom Spirou“ ir „Partizan mt:s“ krepšininkai.

Gerokai sustiprėjo Milano ir Stambulo komandos. Italijos ekipą, kurioje nebežais Jonas Mačiulis ir Marijonas Petravičius, papildė ilgametis NBA žaidėjas Danilo Gallinari, taip pat Drew Nicholasas, Ioannis Bourousis, Antonis Fotsis, o vyriausiuoju treneriu tapo Ispanijos rinktinės strategas Sergio Scariolo.

„Anadolu Efes“ naujokų armija taip pat įspūdinga. Iš NBA lygos į Stambulą persikėlė turkas Ersanas Ilyasova, slovėnas Saša Vujačičius, kuris yra tapęs NBA čempionu su „Los Angeles Lakers“, be to atvyko du geri snaiperiai – serbas Duško Savanovičius ir visą Lietuvą per Europos čempionatą privertęs raudoti makedonas Vlado Ilievskis.

Į buvusias aukštumas jau daug metų nesugrįžtantis „Real“ sudrebino Europą, kai pasirašė sutartį su pačiu Rudy Fernandezu. Kiti du „karališkojo“ klubo debiutantai taip pat ne pėsti – buvęs žalgirietis Martynas Pocius bei buvęs „Gran Canaria“ lyderis amerikietis Jaycee Carrollas. Tiesa, Ispanijos klubui nepavyko sustiprinti priekinės linijos, o tai gali vėl tapti dideliu galvos skausmu.

„Maccabi“ prarado Chucką Eidsoną, Izraelyje nebepanoro žaisti Jeremy Pargo, kita vertus klubas
Jau beveik susitarė su kitu amerikiečiu Keithu Langfordu. Šis aukšto lygio krepšininkas, susikivirčijęs su Rimu Kurtinaičiu, paliko Maskvos srities klubą „Chimki“. „Maccabi“ pasikvietė ir graikų veteraną Theodorą Papalouką.

D grupė – Gdynės „Asseco Prokom“ (Lenkija), „FC Barcelona Regal“ (Ispanija), Stambulo „Galatasaray“ (Turkija), Sienos „Montepaschi“ (Italija), Kazanės „Uniks“ (Rusija), Liublianos „Union Olimpija“ (Slovėnija).

Mažai kas abejoja, kad D grupės nugalėtoja taps „FC Barcelona Regal“. Praėjusį sezoną Katalonijos komandos krepšininkai griuvo veidu į purvą, kai nesugebėjo patekti net į finalo ketvertą, kuris vyko Barselonoje. Dabar „FC Barcelona Regal“ ekipa pasiryžusi nuplauti šią gėdos dėmę. Į Antoni Gaudi miestą persikėlę Chuckas Eidsonas ir Marcelinho Huertas turbūt taps vienais pagrindinių komandos ramsčių kartu su Juanu Carlosu Navarro, Erazemu Lorbeku ir traumą išsigydžiusiu Pete’u Mickealu.

Labiausiai tikėtina, kad antras liks „Montepaschi“, kuris išsaugojo svarbiausius žaidėjus, o praėjusį sezoną nužygiavo iki pat finalo ketverto. „Bankininkų“ vežimą vėl turėtų tempti reaktyvinis Makedonijos rinktinės vijurkas Bo McCalebbas, Lietuvos krepšininkai Kšyštofas Lavrinovičius ir Rimantas Kaukėnas bei po 7 metų pertraukos į šį Italijos klubą sugrįžęs patyręs aukštaūgis Davidas Andersenas.

Kortas favoritams mėgins sumaišyti „Galatasaray“ su Dariumi Songaila ir „Uniks“. Kovingumu garsėjančiai „Union Olimpija“ komandai šio ginklo gali nepakakti norint patekti į kitą etapą.

Dauguma specialistų prognozuoja, kad į „Top 16“ neprasibraus ir „Asseco Prokom“ klubas, kurį treniruoja Tomas Pačėsas ir kurio garbę gina Donatas Motiejūnas.

„Viasat“ informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: