© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ginekologas iš Kongo Demokratinės Respublikos Denis Mukwege, pelnęs šių metų Sacharovo premiją už minties laisvę, trečiadienį buvo iškilmingai apdovanotas Europos Parlamento rūmuose Strasbūre.

D. Mukwege rūpinasi seksualinės prievartos aukų gydymu pilietinio karo siaubiamoje Kongo Demokratinėje Respublikoje (DR). Bukavu mieste jis yra įkūręs ligoninę. Laureatas atvirai kritikuoja tarptautinės bendruomenės bei Kongo DR valdžios neveiklumą vykstant žudynėms šioje šalyje, taip pat smerkia masinio prievartavimo vykdytojų nebaudžiamumą. 2012 m. spalio 25 d. pasikėsinta jį nužudyti.

„Mes visi drauge – politikai, visuomenės veikėjai ir piliečiai, vyrai ir moterys – turime nubrėžti raudoną liniją prievartavimams ginkluotų konfliktų zonose“, – kalbėjo D. Mukwege Europos Parlamente. Jis pridūrė, kad konfliktas Kongo DR ir nebaudžiamumas už karo nusikaltimus joje „užsitęsė pernelyg ilgai“. Laureatas pakvietė pasaulio bendruomenę būti neabejingą žmonių, visų pirma moterų ir vaikų, kančiai jo šalyje. Kartu jis paragino Kongo DR vyriausybę ir piliečius sukurti taikos ir žmogaus teisių kultūrą šalyje, kuri jau keliolika metų nepajėgia įveikti prievartos ir skurdo, nors jos ištekliai yra vieni gausiausių pasaulyje.

„Nebaudžiamumas už prievartavimą ginkluotuose konfliktuose turi liautis. <…> Už tai turi būti baudžiama taip pat kaip ir už kitus karo nusikaltimus“, – įteikdamas premiją pažymėjo Europos Parlamento pirmininkas Martin Schulz.

Sacharovo premiją, pavadintą žymaus rusų disidento vardu, Europos Parlamentas kasmet teikia išskirtinėms asmenybėms ar grupėms, kovojančioms už laisvę, taiką, demokratiją ir žmogaus teises. Premijos vertė – 50 tūkst. eurų. Tarp šių metų premijos finalininkų buvo ir Ukrainos Euromaidano judėjimas bei Azerbaidžano žmogaus teisių gynėja Leila Junus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: