Europos studentus suvienijo jaunimo nedarbas
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Jaunimas – visuomenės dalis, jautriausiai reaguojanti į darbo rinkos pokyčius. Siekdami atrasti būdus sumažinti jaunimo nedarbui ir vadovaudamiesi šūkiu „Be active – become attractive!“ liepos 2 – 9 dienomis į Kauną sugužėjo studentai iš Briuselio ir Prahos universitetų.

Šis tarptautinės studentų organizacijos BEST (Board of European Students of Technology) Kaunas organizuotas projektas įvyko siekiant atrasti Europą vienijančios problemos – jaunimo nedarbo – sprendimo būdus.

Savaitės trukmės projekte trisdešimt aktyvių, iniciatyvių ir gabių studentų iš Čekijos, Belgijos bei Lietuvos ne tik turėjo galimybę gilinti žinias dalyvaudami mokymuose apie motyvaciją, CV rašymo ypatumus, bet ir išreikšti savo nuomonę diskusijose, gvildenant šalių ekonominės situacijos ir jaunų žmonių nedarbo temas.

Aktyvių ir atvirų diskusijų metu dalyviai aptarė šalių darbo rinkų situacijas, jaunimo nedarbo priežastis, bei pristatė ir įvertino programas ir priemones, kurių imamasi jų šalių Vyriausybės kovodamos su nedarbu. Visi vienbalsiai sutarė, jog Europos jaunimo nedarbą įtakoja ne vien tik ekonominė situacija ar valstybės vykdoma politika, bet ir jaunimo aktyvumas ieškant darbo, darbo rinkai reikalingų profesinių įgūdžių atnaujinimas ir tobulinimas.

Ypač aktyvios diskusijos virė analizuojant pagrindinius jaunimui darbdavių keliamus reikalavimus bei studijų programų universitetuose kokybę.

Prieš pradedant planuoti savo karjerą, labai svarbu pažinti save – dėl šios priežasties kultūrinių mainų projekto metu vyko asmenybės nustatymo testai. Atlikdami dviejų rūšių testus dalyviai turėjo puikią progą įvertinti savo gebėjimus, interesus bei lūkesčius, nes tai padeda pasirinkti tinkamiausią karjeros kelią.

Kultūrinių mainų dalyvių teigimu, jiems būtų buvę lengviau pasirinkti savo studijų kryptį, jei būtų galėję tokius testus atlikti dar mokykloje, tačiau visi džiaugėsi turėję tokią galimybę projekto metu.

Jau kelintus metus dalyvauti BEST Kaunas organizuojamuose renginiuose kompanija „Microsoft“ noriai atvėrė duris veržliems ir aktyviems studentams. Vizito į šią tarptautinę programinės įrangos, IT paslaugų ir sprendimų lyderę metu projekto dalyviai turėjo unikalią galimybę iš arti susipažinti su kompanijos veikla, struktūra bei „Microsoft Lietuva“ filialo atliekamomis funkcijomis.

Projekto dalyviai aktyviai domėjosi „Microsoft“ vykdomais konkursais bei mokymo programomis skirtomis būtent studentams. Ypatingai daug susidomėjimo sulaukė „Microsoft“ nuo 2003 metų organizuojamas kasmetinis tarptautinis technologijų bei dizaino konkursas – „Microsoft ImagineCup“.

Šio konkurso nugalėtojai gauna ne tik įspūdingą kompanijos įsteigtą piniginį prizą, bet ir puikią galimybę užmegzti kontaktus su kompanijų atstovais.

Didelio studentų dėmesio sulaukė ir siūlomos vasaros arba visų metų trukmės stažuotės, kurių metu studentai ne tik įgyja daug naudingos patirties, bet esant puikiems darbo rezultatams turi tikimybę įsidarbinti šioje kompanijoje po studijų.

„Microsoft“ personalo atrankos specialistai taip pat maloniai pristatė projekto dalyviams kompanijos vykdomą darbuotojų atrankos politiką bei kriterijus keliamus darbo ieškančiam jaunimui.

Kūrybingumas, drąsa priimant ir įgyvendinant inovatyvias idėjas bei ryžtas kuo geriau įgyvendinti užsibrėžtus tikslus – tai savybės, kuriomis pasižyminti asmenybė neliks nepastebėta verslo pasaulyje.

Projekto „Be active-become attractive“ metu įgyvendintomis veiklomis taip pat buvo siekiama lavinti dalyvių asmeninius įgūdžius, taip juos rengiant darbo rinkai. Siekiant šio tikslo viena iš svarbiausių kultūrinių mainų baigiamųjų veiklų buvo „vaidmenų žaidimai“ t. y. darbo pokalbio simuliacija.

Patys dalyviai ir simuliacijos vedėjai analizavo dalyvių prisistatymus, komentavo daromas klaidas ir pateikė naudingų patarimų, kurie dalyviams ateityje, siekiant įsitvirtinti darbo rinkoje, leis efektyviau prisistatyti darbdaviui. Dalyvių teigimu, šis renginio akcentas, padėjo pritaikyti turėtas bei per šį projektą įgytas žinias ir įgūdžius, pasisemti naudingos patirties, o jos jau turintiems – dar kartą išmėginti save atrandant silpnąsias ir stipriąsias puses.

Po akademinės kultūrinių mainų dalies, kiekvieną dieną dalyvių laukdavo įdomi ir turininga veikla. Buvo organizuotos pažintinės ekskursijos po Kauną ir Vilnių, kurių metu projekto dalyviai turėjo galimybę aplankyti gražiausias ir žymiausias šių miestų vietas. Dalyviai pasiskirstę grupelėmis varžėsi tarpusavyje atlikdami nuotaikingas užduotis bei mielai bendravo su įvairaus amžiaus gyventojais ir miestų svečiais nedarbo tema.

Kultūrinių mainų dalyviai surinko daug įdomios informacijos apie nedarbo situaciją šalyje – praeiviai noriai dalinosi savo turima informacija bei sukaupta gyvenimiška patirtimi. Kadangi studentai labai energingi ir trokštantys įvairiapusiškos veiklos buvo organizuojami teminiai kultūriniai vakarai, kuriuose dalyviai originaliai, nuotaikingai ir išradingai pristatinėjo savo šalių kultūrą, tradicijas bei nacionalinę virtuvę. Jais buvo siekiama užmegzti glaudesnį tarpusavio bendradarbiavimą, artimiau pažinti kitų šalių papročius.

BEST Kaunas nuoširdžiai dėkoja Kauno technologijos universitetui (KTU), KTU Karjeros centrui, UAB „Microsoft Lietuva“ ir KTU Studentų atstovybei už bendradarbiavimą įgyvendinant projektą „Be active-become attractive“. Projektas finansuojamas iš Europos Komisijos remiamos programos „Veiklus jaunimas“.

Daugiau informacijos apie projektą galite rasti tinklalapyje http://best.ktusa.lt/beactive/.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: