G. Velykio paroda -
(c) KMN.lt archyvo nuotr.

Kauno menininkų namuose, rugsėjo 26 d., pirmadienį, 17 val. Gintauto Velykio parodos „Palemono parafrazės / artEfax“ atidarymas.

Eksponuojami darbai sukurti originalia technika su paties autoriaus sukonstruotu optiniu vaizdo formavimo instrumentu, veikiančiu panašiai kaip faksas, todėl ir parodos leitmotyve atsispindi tarsi siunčiamos vaizdo žinutės iš praeities, tarsi drobulės iš nežinomų istorijos liudytojų.

G. Velykio parodoje atgims Palemono legenda papasakota originaliomis vaizduojamojo meno priemonėmis.

Dailininkas sako, kad senovės kultūros ženklai laikui bėgant transformuojasi ir šie pasikeitimai yra nuolatinis jo įkvėpimo šaltinis. Išnagrinėjęs daug įvairių istorijos šaltinių apie Palemoną, menininkas pateikia savo meninę versiją.

Jo darbai, tiek tiesiogine tiek perkeltine prasme „perleisti“ per paties autoriaus istorinę atmintį ir panašiai kaip faksą veikiantį aparatą.

O čia galite perskaityti santrauką apie Palemoną ir jo legendą iš internetinės Vikipedijos enciklopedijos:

„Palemonas – Lietuvos metraščių legendinėje dalyje ir kt. istorijos šaltiniuose minimas legendinis Gediminaičių ir kt. ankstyvosios LDK valdovų pirmtakas bei protėvis, iki XIX a. I pusės daugelio lietuvių ir lenkų kildintas iš senovės Romos didikų.

Pasak Palemono legendos „metraštinės“ versijos, Palemonas buvo Romos imperatoriaus Nerono giminaitis; gelbėdamasis nuo Nerono persekiojimų, jis su šeima ir 500 valdinių pabėgęs iš Italijos ir apsigyvenęs prie Nemuno, Jūros bei Dubysos upių. Iš Palemono vaikaičių esą kilo Lietuvos didieji kunigaikščiai ir kunigaikščiai Alšėniškiai bei Giedraičiai, o kartu su Palemonu į Lietuvą neva atvykę Romos patricijų palikuonys – didikai Goštautai, Davainos ir Manvydai.

Istoriografijoje nuo XVIII a. antrosios pusės Palemonas laikomas Lietuvos metraščių legendinės dalies fiktyviu personažu“.

Dailininkas, muzikantas, meno medijų kūrėjas ir naujų prietaisų išradėjas Gintautas Velykis yra surengęs daugiau nei dvidešimt personalinių tapybos bei skaitmeninės grafikos parodų Lietuvoje bei užsienyje. G. Velykio interesų ratas labai platus, be meno, muzikos ir šiuolaikinių technologijų, jis žavisi ir domisi istorija, biologija, astronomija, geometrija, fizika.

Visos šios ir daugelis kitų sričių randa savo vietą dailininko kūryboje, ją praplėsdamos ir padėdamos atrasti savitą meninės raiškos stilių.

Jungdamas muziką ir dailę Gintautas Velykis iš muzikos į dažų pasaulį perkelia muzikines improvizacijas – spontaniškumą ir kūrybos procese jaučiamų vidinių impulsų panaudojimą. Jungdamas šiuolaikines technologijas ir dailę – sukuria naujus vaizdo perteikimo būdus. G. Velykio kūrybos moto: „Į kūrinį, kuriame daugiau intrigos – įdomiau žvelgti“.

Kauno menininkų namų informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: