Šiandien, rugsėjo 1 d., prasideda iki lapkričio 15 d. truksiantis Europos Komisijos rengiamas vaikų piešinių konkursas, kurio nugalėtojo vardas bus suteiktas į kosmosą paleidžiamam vienam iš mažiausiai 27 „Galileo“ programos palydovų.

Toks piešinių konkursas šiais metais vyksta visose Europos Sąjungos valstybėse narėse, o Belgijoje ir Bulgarijoje jau įvyko.

Konkurso laimėtoją Lietuvoje išrinks nacionalinė vertinimo komisija, kurią sudaro „Tele bim-bam“ darželio savininkė, kompozitorė, atlikėja Neringa Čereškevičienė, grafikas, vaikų knygų iliustratorius, rašytojas Kęstutis Kasparavičius, Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis ir Lietuvos kosmoso asociacijos direktorius Vidmantas Tomkus.

Piešinių konkurse kviečiami dalyvauti Lietuvoje gyvenantys 9 – 11 metų vaikai. Norėdamas dalyvauti konkurse, vaikas turi pateikti vieną piešinį tema „Kosmosas ir aeronautika“.

Piešinyje gali būti pavaizduota visa, kas, vaiko manymu, egzistuoja kosmose ar yra su juo susiję, pavyzdžiui, žvaigždės, raketos, planetos, palydovai ir t.t. Vaikai raginami nevaržyti savo vaizduotės ir naudoti kokias tik nori piešimo, tapymo ir spalvinimo priemones bei būdus. Piešinius galima pateikti juos nuskenavus arba nufotografavus ir įkėlus į konkurso svetainę http://www.galileocontest.eu/lt/competition.

„Tai įdomus konkursas, skatinantis vaikus kurti laisvai, kadangi būdai ir priemonės piešti – neribojamos, o erdvė saviraiškai – didžiulė, juk piešiama tai, kas nutolę nuo mūsų tūkstančius ir milijonus kilometrų, o dažnai ir nematoma plika akimi.

Taip pat konkursas turėtų sužadinti vaikų domėjimąsi kosmosu – dangaus kūnais, reiškiniais, palydovais ir kt.“ – sako vienas iš komisijos narių V. Tomkus.

Ministras Eligijus Masiulis pabrėžia, jog ir apdovanojimas unikalus: „Iki šiol dangaus kūnams buvo suteikti tik Lietuviškų miestų pavadinimai ar garsesnių žmonių, pavyzdžiui, M.K. Čiurlionio, pavardės, o šįkart „Galileo“ palydovui bus suteiktas paprasto jaunojo Lietuvos piliečio vardas“.

Laimėtojas, kurio vardu bus pavadintas vienas iš palydovų, bus paskelbtas 2012 m. sausį apdovanojimų ceremonijos metu. Jam bus įteiktas pažymėjimas ir prizas, simbolizuojantis tikrą palydovą.

Apie „Galileo“ piešinių konkursą

„Galileo“ piešinių konkursas vyks 2011 m. visose 27 Europos Sąjungos valstybėse narėse. Kiekvienoje iš šių šalių gyvenantys vaikai bus skatinami jame dalyvauti. Išrinkto laimėtojo vardas bus suteiktas vienam „Galileo“ programos palydovui.

Konkursas vyks 2011 m. rugsėjo 1 d. – lapkričio 15 d., o laimėtojas bus paskelbtas 2012 m. sausio mėnesį.

Registracija ir dalyvavimo konkurse sąlygos paskelbtos interneto svetainėje www.galileocontest.eu nuo 2011 m. rugsėjo 1 d.

Konkursas jau įvyko Belgijoje ir Bulgarijoje.

„Galileo“ programa

„Galileo“ programa yra nepriklausoma Europos palydovinės navigacijos sistema. Programos metu į kosmosą bus paleisti mažiausiai 27 palydovai, užtikrinsiantys Europos pirmavimą su kosmosu susijusių technologijų srityje.

„Galileo“ programa taip pat suteiks galimybę Europai naudotis palydovinės navigacijos signalais nepriklausomai nuo JAV GPS sistemos. Palydovų sistema bus naudojama daugelyje sričių, įskaitant transporto valdymą ir mobiliųjų telefonų taikomąsias programas.

„Galileo“ programos palydovus numatyta pradėti leisti etapais nuo 2011 m., kol bus sudarytas visas žvaigždynas.

Organizatorių informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: