© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Premjeras Algirdas Butkevičius sako, jog “Gazprom” pasiūlyta dujų kaina Lietuvai leidžia toliau tęsti derybas. Tačiau jos Vyriausybės vadovas kol kas neatskleidžia.

“Kaina buvo įvardyta, bet palaukime šiek tiek. Kai gausime raštu, galėsiu pasakyti, bet ta kaina, kuri buvo įvardyta, ji leidžia mums tęsti derybas”, – antradienį interviu LRTradijui sakė premjeras, kuris praėjusį penktadienį Sočyje susitiko su “Gazprom” vadovu Aleksejumi Mileriu.

Anot jo, dabar laukiama raštiškų pasiūlymų iš “Gazprom” – juos analizuos derybų grupė, kuriai vadovauja energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

“Tie pasiūlymai šiame susitikime kai kurie buvo nauji, svarstymui jie yra priimtini, laukiame raštiškų dokumentų, nors jie susitikimo metu pabrėžė, kad raštiški dokumentai yra paruošti. Kada gausime raštu, tada mūsų mūsų ekspertų grupė, kuriai vadovauja energetikos ministras, tęs derybas”, – teigė A.Butkevičius.

Premjeras dar kartą pripažino, jog iki šiol derybos su “Gazprom”buvo įstrigusios.

“Pastaruoju laikotarpiu galima būtų įvardyti, kad jos buvo dalinai įšalusios arba tas procesas vyko be naujų pasiūlymų arba gilesnių diskusijų. Pasiūlymai buvo pateikti pirmiausia dėl trečiojo energetikos paketo – kad jie sutinka su ES teises reikalavimais. Čia jau yra padėtas pliusas, kalbėjome apie dujų tranzitą į Kaliningradą, buvo kitas pasiūlymas ir dėl teisingos Lietuvai dujų kainos”, – kalbėjo premjeras.

A.Butkevičius, praėjusį penktadienį Sočyje susitikęs su “Gazprom” vadovu Aleksejumi Mileriu, pareiškė, jog su “Gazprom” iš esmės pavyko susitarti dėl Lietuvos įgyvendinamo trečiojo ES energetikos paketo, kuris numato, kad ” Gazprom” iki šių metų lapkričio turi pasitraukti iš dujų perdavimo bendrovės “Amber Grid” valdymo. Tačiau premjeras neatskleidė, kas konkrečiai sutarta dėl “Gazprom” pasitraukimo sąlygų bei dėl dujų kainos Lietuvai.

Pagal “Lietuvos dujų” privatizavimo sąlygas ir 2004 metų akcijų pirkimo sutartį, “Gazprom” įsipareigojo tiekti dujas Lietuvai teisingomis kainomis ir pagal dujų kainų formulę, nurodytą tuo metu galiojusioje dujų tiekimo sutartyje, pasirašytoje tarp “Lietuvos dujų ir “Gazprom”.

Tačiau nuo 2004 metų iki 2012 metų dujų kaina smarkiai padidėjo dėl kainos formulės pakeitimų, kurie buvo padaryti, pažeidžiant privatizavimo sutartį.

Pernai lapkritį Lietuva už gamtines dujas Rusijai mokėjo 1187 litus (dabartiniu kursu – apie 468 doleriai) už 1000 kubų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: