Geresnės studijų galimybės neįgaliesiems
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Neįgaliųjų studijų sąlygoms gerinti bus panaudotos ES struktūrinių fondų lėšos. Tokiam Švietimo ir mokslo ministerijos siūlymui šiandien pritarė Vyriausybė.

Švietimo ir mokslo ministerija iš savo administruojamų Europos Sąjungos lėšų numato neįgaliesiems skirti papildomų lėšų studijoms – 520 litų (4 BSI – bazinės socialinės išmokos) per mėnesį.

„Privalome visiems sudaryti lygias galimybes studijuoti – negalia neturi tapti kliūtimi norintiems ir galintiems siekti aukštojo mokslo. Iki šiol tam galėjome naudoti tik biudžeto lėšas. Papildomas finansavimas palengvins studijų sąlygas ir padrąsins sveikatos problemų turintį jaunimą siekti aukštojo mokslo, – sako švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė. – Dabar bus galima labiau individualizuoti studijų priemones, nes negalia dažnai gali tapti kliūtimi, priimant sprendimą dėl studijų.

Papildomas finansavimas bus skiriamas toms aukštosioms mokykloms, kurios pritaikys studijų programas neįgaliųjų poreikiams. Tikimės, kad tai savo ruožtu paskatins universitetus ir kolegijas labiau atsiverti jaunimui su individualiomis reikmėmis.“

Šiuo metu neįgaliems studentams skiriama dviejų rūšių parama: 180 litų (pusė bazinės pensijos dydžio) per mėnesį specialiesiems poreikiams tenkinti ir 416 litų (3,2 BSI) per semestrą studijų išlaidoms iš dalies kompensuoti. Studijuojantys neįgalieji taip pat gali gauti socialinę stipendiją, jos dydis šiuo metu – 390 litų (3 BSI) per mėnesį.

Teisę į finansinę paramą neįgaliesiems turi studentai, kuriems nustatytas 45 procentų ar mažesnis darbingumas, taip pat sunkus ar vidutinis neįgalumas.

Švietimo ir mokslo ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: