© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ginčui dėl “Lietuvos dujų” vadovų ir pačios įmonės veiklos tyrimo persikėlus į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą (LAT), Energetikos ministerija pareiškė, kad žemesnės instancijos teismo sprendimas pradėti tyrimą negali būti skundžiamas.

LAT, nagrinėjantis “Lietuvos dujų” valdybos narių – “Gazprom” valdybos vicepirmininko Valerijaus Golubevo ir valdybos nario Kirilo Selezniovo – “Lietuvos dujų” generalinio direktoriaus Viktoro Valentukevičiaus ir įmonės skundus, pirmadienį pasiūlė visiems trims minėtiems asmenims iki spalio 17 dienos pateikti savo nuomonę.

“Šalims pasiūlyta iki spalio 17 dienos pateikti papildomus paaiškinimus vienu teisės klausimu, iškilusiu byloje – dėl nutarimo pradėti juridinio asmens veiklos tyrimą skundžiamumo. Viena šalių – Energetikos ministerija – iškėlė klausimą, kad tokia nutartis nėra skundimo dalykas. Kasatoriai – trys fiziniai asmenys ir “Lietuvos dujos” – iki šiol apie tai nieko nepasisakė”, – BNS sakė teismo atstovė spaudai Rūta Bučinskaitė.

Anot jos, toliau byla bus nagrinėjama spalio 21 dieną.

2012 metų rugsėjo 3 dieną Vilniaus apygardos teismas po daugiau nei metus trukusio Energetikos ministerijos ir “Lietuvos dujų” ginčo nutarė pradėti bendrovės veiklos tyrimą. Nutartis įsiteisėjo šių metų vasario 21 dieną, kai Apeliacinis teismas atmetė “Lietuvos dujų” vadovų skundą.

Šiemet balandį ir gegužę LAT atmetė V.Golubevo, K.Selezniovo ir “Lietuvos dujų” prašymus laikinai stabdyti Apeliacinio teismo sprendimą atlikti “Lietuvos dujų” veiklos tyrimą. V.Valentukevičius tuomet skundo teismui nebuvo pateikęs.

Energetikos ministerija, kuri yra mažumos akcininkė, užpernai kovo mėnesį kreipėsi į teismą, inicijuodama “Lietuvos dujų” veiklos tyrimą.

Ministerija, be kitų reikalavimų, prašė teismo iš “Lietuvos dujų” valdybos atšaukti “Gazprom” deleguotus V.Golubevą ir K. Selezniovą, kurie esą pažeidė pareigą vengti interesų konflikto ir veikė ne visų “Lietuvos dujų” akcininkų, o tik “Gazprom” naudai.

Teismo taip pat prašyta įpareigoti “Lietuvos dujas” pradėti derybas su “Gazprom” dėl dujų kainų sumažinimo, dujų tranzito į Kaliningrado sritį sąlygų bei atlikti kitus veiksmus, kuriais ateityje būtų užtikrinta, kad bendrovė realiai siektų palankiausių dujų tiekimo ir tranzito kainų.

Jei teismas nustatytų, kad dujų bendrovės ir jos valdymo organų veikla yra netinkama, prašyta iš užimamų pareigų pašalinti ” Lietuvos dujų” generalinį direktorių V.Valentukevičių. Energetikos ministerija teigė, kad “Lietuvos dujų” vadovybė realiai nesiderėjo dėl dujų tiekimo kainos ir tuo pažeidė įmonės, jos akcininkų bei Lietuvos vartotojų interesus.

“E.ON Ruhrgas International” priklauso 38,9 proc., “Gazprom” – 37,1 proc., Energetikos ministerijai – 17,7 proc. ” Lietuvos dujų” akcijų, kurios kotiruojamos “Nasdaq Omx” Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: