Gripas beldžiasi į Pietų pusrutulį
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Šiauriniame pusrutulyje gripo sezonas baigėsi jau prieš kelis mėnesius. Beveik visos Šiaurės Amerikos, Europos, šiaurinės Afrikos ir Azijos šalys pagal Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenis praneša apie žemą sergamumo gripu lygį ar jose sergamumas gripu neregistruojamas.

Kasmet birželio ar liepos mėnesiais Pietų pusrutulyje pradeda didėti sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI). Šiuo metu tropinės zonos šalys praneša apie žemą sergamumo gripu ir ŪVKTI lygį, tačiau nežymus sergamumo paplitimas fiksuojamas Pietų Amerikos šalyse, vakarinėje Afrikos dalyje ir Pietų Azijoje, o Pietų Afrikoje gripo sezonas jau įsibėgėja ir net siekia piką.

Pietų Azija

Pietų Azijoje sergamumas gripu labai žemas ir yra registruojamas tik keliose teritorijose. Pavieniai A(H1N1)2009 gripo viruso atvejai nustatyti pietinėje Indijoje yra susiję su žiniasklaidos išplatintais, tačiau laboratoriškai nepatvirtintais duomenimis.

Singapūre tik 2 proc. iš visų dėl ŪVKTI į gydymo įstaigas besikreipusių žmonių sudarė į gripą panašūs susirgimai. Tačiau reikėtų pastebėti, jog šioje šalyje per pastarąsias 4 sav. net 51 proc. iš visų laboratoriškai tirtų gripo ėminių buvo teigiami. 83 proc. iš jų buvo nustatytas A(H3N2) gripo virusas, 11 proc. — A(H1N1)2009 ir 6 proc. – B tipo gripo virusas.

Pietų Amerika

Pietų Amerikos regione registruojamas nedidelis sergamumas gripu ir ŪVKTI. Kolumbijoje stebimas nedidelis A(H1N1)2009 ir A(H3N2) gripo virusų cirkuliavimas. Brazilijoje registruojamas palaipsniui didėjantis susirgimų gripu skaičius, tai ypač būdinga šalies pietų, pietryčių ir vidurio vakarų regionams. Čia dominuoja A(H1N1)2009 gripo virusas.

Čilėje registruojamas mažesnis sergamumas nei praėjusiais metus, nefiksuota nei viena mirtis nuo gripo ir gripo viruso nustatymo proporcija ženkliai mažesnė lyginant su kitomis ŪVKTI. Argentinoje apie 2 proc. visų ėminių buvo nustatytas gripo virusas, daugiausia A(H1N1)2009, bet sergamumas gripu išlieka žemas. Urugvajuje mirčių nuo sunkių kvėpavimo takų infekcijų procentas yra stabilus ir apima mažiau nei 5 proc. visų mirčių, tačiau dėl šių infekcijų reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose hospitalizuotų asmenų procentas per pastarąjį mėnesį padidėjo.

Pietų Afrika

Sergamumas gripu Afrikoje jau pasiekė piką, ir šiuo metu yra stebima sergamumo mažėjimo tendencija. Labiausiai paplitęs yra A(H1N1)2009 gripo virusas, kuris užima apie 83 proc. visų diagnozuotų gripo virusų.

A(H3N2) gripo virusas apima 7,5 proc., o B tipo virusas – 3.8proc.. Įdomu tai, jog B tipo gripo virusas yra susijęs su sunkesniais infekcijos atvejais ir dažnesne hospitaizacija (17 proc. visų gripo viruso sukeltų sunkių kvėpavimo takų infekcijos atvejų). Pagal Nacionalinį užkrečiamųjų ligų institutą, šį gripo sezoną B tipo gripo viruso procentas yra mažesnis nei prieš metus, kuomet jis buvo nustatomas dažniausiai. Sunkių infekcijų atvejų pasiskirstymas tarp amžiaus grupių išlieka panašus kaip praėjusiais metais: 37 proc. – vaikai 2-4 m. amžiaus grupėje (37 proc. ir 2010 m.), 30 proc. – 25-44 m. amžiaus grupėje ir tik 19 proc. – vyresnių nei 45 m. amžiaus grupėse. Iš 4 šį sezoną nuo gripo viruso sukeltų sunkių kvėpavimo takų infekcijų mirusiųjų trims buvo nustatytas A(H1N1)2009 gripo virusas, o vienam – B tipo gripo virusas.

Vakarinėse ir rytinėse Afrikos šalyse esančiose po Sacharos dykuma ir toliau dominuota B tipo gripo virusas. B tipo gripo viruso plitimas jau pasiekė ir Ganą, kur jo dominavimą paįvairina nustatyti pavieniai A(H1N1)2009 gripo viruso atvejai. Mažiau B tipo gripo viruso nustatoma Nigerijoje ir Kamerūne. Kenijoje ir Ugandoje sergamumas jau pradeda mažėti. Anksčiau buvęs ženklus A(H3N2) gripo viruso paplitimas Ruandoje taip pat pasiekė labai žemą sergamumo lygį.

Australija, Naujoji Zelandija ir Pietų Ramiojo vandenyno salos

Konsultacijų dėl gripo skaičius kaip ir laboratoriškai patvirtintų gripo atvejų skaičius Australijoje palaipsniui auga, ypač tai stebima Pietų Australijoje, Queenslande ir Naujųjų Pietų Velse. Gripo viruso tipų pasiskirstymas ir proporcijos varijuoja tarp valstijų. Šalies mastu, dominuoja A(H1N1)2009 gripo virusas, tačiau Pietų Australijoje net 85 proc. užima B tipo gripo virusas.

Nustatytų gripo virusų kiekis yra ženkliai didesnis nei praėjusiais metais (5 640 teigiami ėminiai 2011 m. ir 1 088 teigiami ėminiai 2010 m. tuo pačiu laiko tarpu).

Naujojoje Zelandijoje konsultacijų dėl gripo skaičius neperžengė bazinės linijos ir tik kelios šalies sritys nežymiai viršijo šalies sergamumo vidurkį. Per paskutines savaites šalia B tipo gripo viruso dažniau buvo nustatomas ir A(H3N2) gripo virusas.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: