Gruodžio 13 d. pradedami platinti taupymo lakštai
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Gruodžio 13 d. vienu metu pradedamos platinti dvi vienerių ir dvejų metų trukmės taupymo lakštų emisijos – palankesnėmis nei anksčiau sąlygomis.

Šie taupymo lakštai bus platinami su didesnėmis palūkanomis paliekant galimybę išpirkti juos anksčiau termino. Išperkant lakštus anksčiau laiko, investuotojui bus ne tik grąžinama investuota suma, bet ir sumokama dalis sukauptų palūkanų.

Vienerių metų taupymo lakštų emisijos palūkanos bus 2,5 procento, dvejų metų – 2,9 procento.

Šios taupymo lakštų emisijos platinamos siekiant paskatinti gyventojus aktyviau domėtis Vyriausybės vertybiniais popieriais, suteikiant geresnes galimybes paskolinti Vyriausybei savo neinvestuotas santaupas.

Investuojantys į taupymo lakštus ne tik taupo patys – jie susigrąžina investuotas lėšas su uždirbtomis palūkanomis, bet ir padeda valstybei, kuri jų investicijas panaudoja viešosioms paslaugos.

Taupymo lakštus gali įsigyti gyventojai ir individualios įmonės ir kooperatinės bendrovės, viešosios įstaigos, asociacijos, labdaros ir paramos fondai ir visuomeninės organizacijos. Šiai investavimo priemonei suteikiamos tokios pačios valstybės garantijos kaip ir kitiems Vyriausybės vertybiniams popieriams, tačiau ją įsigyti žymiai paprasčiau.

Taupymo lakštų palūkanas įtakoja rinkos dėsniai – jos nustatomos pagal visų Lietuvos banko licenciją turinčių komercinių bankų siūlomų atitinkamos trukmės terminuotųjų indėlių palūkanų normų vidurkį bei Vyriausybės vertybinių popierių aukcionų rezultatus.
Taupymo lakštų galima įsigyti internete, adresu www.vtl.lt (administruoja Lietuvos centrinis vertybinių popierių depozitoriumas) ir Lietuvos pašto skyriuose.

Taupymo lakštų platinimas buvo atnaujintas 2009 m. gegužės 19 d., iki 2011 m. lapkričio 28 d. išplatintos 64 taupymo lakštų emisijos, kurių nominali vertė – 33,4 mln. litų. Dabar investuotojai (daugiausia gyventojai) turi įsigiję taupymo lakštų, kurių nominali vertė sudaro už 11,4mln. litų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: