(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Meno galerija „Kauno langas” spalio 15  – spalio 29 d. pristato Broniaus Rutkausko personalinę parodą „Gyvenimo paslaptis paslaptingas gyvenimas“.

„Pristatydamas šią freskų-paveikslų parodą galėčiau pasakyti, kad šiuo metu turiu susiformavusią asmeninę pasaulėžiūrą ir siekiu, kad  tai būtų matyti mano darbuose. Man žmogus visuomet atrodė paslaptingas ir sudėtingas fenomenas, o paslaptis ir nežinojimas – neatsiejamos žmogaus gyvenimo dalys. Kasdieninėje rutinoje, rūpesčiuose, atlikdamas įvairias pareigas, žmogus tiesiog gyvena savo gyvenimą. Bet yra momentų, kai asmenybė pasireiškia aiškiau. Galima pastebėti, kad ir pačiuose asmeniškiausiuose išgyvenimuose ir patirtyse yra bendražmogiški dalykai, kurie sieja visas asmenybes, todėl kito žmogaus požiūris gali būti įdomus ir naudingas. Man, kaip dailininkui, visuomet norisi pažinti žmones ir pamatyti juos kitaip.

Mano įsitikinimu, žmogus yra gražus būdamas natūralus, autentiškas, kai neatlieka jam dažnai primesto vaidmens. Žmogaus grožis – tai asmenybė. Mane domina žmogaus būsenos, kai neverda jausmai ir aistros, kai žmogus tiesiog išgyvena autentišką buvimą. Dabar madingas posakis „čia ir dabar”, bet ką tai iš tiesų reiškia, mes tegalime išgyventi per savo patirtį ir apie kito žmogaus išgyvenimus galime spręsti remdamiesi savo patirtimi. Manau, esama akimirka išties giliai išgyvenama, kai žmogus ramus, susikaupęs ar susimąstęs.

Prieš porą metų neatsitiktinių atsitiktinumų dėka aš galėjau grįžti prie freskos. Ankstesni mano freskos darbai visada buvo užsakymai, tačiau dažnai pagalvodavau, kad būtų įdomu padirbėti freskos technika, jei manęs nevaržytų  užsakymų ypatumai ir turėčiau didesnę kūrybinę laisvę. Supratau, kad norėčiau susieti tapybą ir freską į viena techniką, paversdamas freską paveikslu. Žinodamas freskos techniką mąsčiau apie freskos-paveikslo kūrybines temas. Stengiausi įjungti tradicinę freskos patirtį. Mane domina šviesotamsa, kuri yra būtina priemonė perteikti subtilias žmogaus būsenas ir išgyvenimus. Džiaugiuosi, kad mano modeliu buvo artimas, meniškos sielos žmogus.

Šia paroda noriu pristatyti kiek neįprastą freskos-paveikslo techniką, paremtą autentiškais freskos tapymo metodais. Siekiu, kad mano darbus būtų galima perskaityti gana įvairiai, sukelti žiūrovui asociacijas ir apmąstymus. Tikiuosi, ši paroda ne tik pristatys naują požiūrį į klasikinę freskos techniką, bet ir sutelks dėmesį į gilesnį žmogaus asmenybės ir grožio supratimą.” – Bronius Rutkauskas.

Atidarymas spalio 15 d. (penktadienį), 17 val meno galerijoj “Kauno langas”, M.Valančiaus 5, Kaune.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: